Czym się różni wino bezalkoholowe od soku z winogron?

Wśród młodszego pokolenia od niedawna zapanował trend na zabawę bez alkoholu.

Chwilowa moda czy stały trend?

Okazało się, że na imprezie bez procentów nie jest się skazanym tylko na colę, wodę mineralną i soki. Piwo bezalkoholowe już kilka notuje ogromne wzrosty sprzedaży. Stopniowo dołączą do niego wino bezalkoholowe, a także inne trunki – likiery, drinki, a nawet gin, rum czy whisky !

Według polskich przepisów napój bezalkoholowy nie może zawierać więcej niż 0,5% alkoholu. Na większości produktów bezalkoholowych znajdują się oznaczenia 0% lub 0,5%. Różnica jest ważna przy niektórych schorzeniach lub przy przyjmowaniu określonych lekarstw. Jeśli chodzi o prowadzenie samochodu to butelka piwa lub  kieliszek wina o zawartości około 0,5%  są całkowicie bezpieczne dla kierowcy.

Wszystko wskazuje na to, że bezalkoholowy trend będzie się rozwijał, a być może w przyszłości alkohol zacznie powoli znikać z rynku tak jak tradycyjne papierosy, po które sięga coraz mniej palaczy.

Gdzie można dostać wino bezalkoholowe ?

Beztrosko.pl to sklep internetowy wyspecjalizowany w szlachetnych trunkach bez procentów. Można tu zamówić wino bezalkoholowe, gotowe drinki, likiery, gin i dodatki do cocktaili. Beztrosko.pl posiada w swojej ofercie białe i czerwone, a także musujące wino bezalkoholowe. Wszystkie wina pochodzą od renomowanych producentów europejskich. Wyprodukowano je z powszechnie znanych i lubianych szczepów winogron. Są doskonałym zamiennikiem dla win tradycyjnych. Mogą spożywać je kierowcy, kobiety w ciąży czy osoby z określonymi problemami zdrowotnymi.

Czy wino bezalkoholowe to „soczek” ?

Niektórzy tak sądzą, jednak wino bezalkoholowe nie jest absolutnie sokiem. Sok winogronowy bezpośrednio po pozyskaniu trafia do opakowań – butelek lub kartonów, może być jeszcze dosładzany lub nie. Wino bezalkoholowe przechodzi cały proces winifikacji. Sok ulega fermentacji alkoholowej podczas której wino nabiera specyficznych dla swojego rodzaju aromatów i nut smakowych. Kolejnym etapem produkcji wina bezalkoholowego jest jego dealkoholizacja czyli pozbawienie zawartości alkoholu w skomplikowanym technologicznie procesie. Reasumując – wino bezalkoholowe jest to „normalne” wino pozbawione alkoholu a nie sok, który nigdy alkoholu nie zawierał.

Usunięcie alkoholu nie ma żadnego wpływu na walory smakowo-zapachowe wina. Podczas degustacji nawet prawdziwy miłośnik wina nie jest w stanie rozpoznać czy ma do czynienia z tradycyjnym trunkiem czy poddanym procesowi  całkowitego usunięcia alkoholu.