Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów – przepisy

Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów, w skrócie dieta TLC, ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia. Terapia obejmuje nie tylko zmianę nawyków żywieniowych, ale także wprowadzenie do codziennych nawyków 30-minutowej umiarkowanej aktywności fizycznej, a także zaprzestanie palenia papierosów.

Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów zalecana jest przede wszystkim osobom borykającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, dyslipidemią oraz osobom obciążonym genetycznie tymi schorzeniami. Jej kaloryczność dobiera się indywidualnie, w zależności od zapotrzebowania organizmu. Jeśli wprowadzimy odpowiedni ujemny bilans kaloryczny, może również posłużyć jako dieta odchudzająca.

Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów – zasady

Stosując dietę TLC należy przestrzegać odpowiedniej ilości składników odżywczych w codziennym jadłospisie. Są one następujące:

  • nasycone kwasy tłuszczowe < 7% całkowitej energii jadłospisu,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – do 10% całkowitej energii jadłospisu,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – do 20% całkowitej energii jadłospisu,
  • cholesterol < 200 mg dziennie,
  • węglowodany – 50-60% całkowitej energii jadłospisu,
  • błonnik rozpuszczalny – co najmniej 5-10 g dziennie,
  • białko – ok. 15% całkowitej energii jadłospisu,
  • sód < 2300 mg dziennie.

Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów – przepisy

Znalezione obrazy dla zapytania dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów przepisy

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis dla osoby mającej problemy z wysokim cholesterolem. Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów – przepisy, nie przekracza 2 tys. kcal, zawiera 133 mg cholesterolu. Nie podano w niej ilości cukru oraz soli, ale nie powinna ona przekraczać 5 łyżeczek dziennie cukru i 5 mg soli dziennie.

I śniadanie:

  • płatki owsiane na mleku: 30 g płatków owsianych, 5 g zarodków pszennych, 250 ml mleka
  • kanapka: 50 g chleba pełnoziarnistego, 2,5 g margaryny ze sterolami, 30 g szynki z kurczaka, 20 g sałaty, 50 g czerwonej papryki
  • 100 g mandarynki
  • 250 ml herbaty z aronii

II śniadanie:

  • kanapki: 100 g chleba graham, 5 g margaryny ze sterolami, 45 g serka twarogowego pełnoziarnistego, 50 g cykorii
  • 125 g maślanki
  • 250 ml wody mineralnej

Obiad:

  • zupa kalafiorowa: wywar z piersi indyka, 50 g włoszczyzny, 150 g kalafiora, suszone zioła prowansalskie, 15 g jogurtu naturalnego 1%, 15 g groszku ptysiowego, natka pietruszki
  • łosoś pieczony: 100 g filetu z łososia, 50 g pomidora, 5g oleju rzepakowego, tymianek, oregano, koperek
  • ziemniaki gotowane: 300 g ziemniaków, 5 g margaryna e sterolami, natka pietruszki
  • surówka: 50 g kapusty pekińskiej, 50 g jabłka startego bez skórki, 5 g posiekanych orzechów włoskich, 10 g oliwy z oliwek, sok z cytryny, listki świeżej mięty
  • 250 ml wody mineralenej

Kolacja:

  • makaron razowy z białym serem i truskawkami: 30 g makaronu razowego, 5 g margaryny ze sterolami, 50 g sera białego półtłustego, 150 g truskawek, 125 ml jogurtu naturalnego 1%, cukier waniliowy, cynamon