Przegrzebki na patelni z czosnkiem – HIT

Przegrzebki, inaczej małże św. Jakuba, to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Są to cenione na całym świecie delikatne owoce morza, które podaje się w najlepszych restauracjach. Są m.in. popisowym daniem najlepiej opłacanego szefa kuchni na świecie, Gordona Ramsay’a. Przegrzebki można przygotować na różne sposoby, a samo ich smażenie to zaledwie kilka minut. Poniżej znajdziesz HIT przepis – przegrzebki na patelni z czosnkiem.

Przegrzebki na patelni z czosnkiem — HIT

Składniki: 200 g przegrzebek (mrożone lub świeże), 3 ząbki czosnku, 2 czerwone chilli, sok z połowy cytryny, świeża pietruszka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki masła.

Przygotowanie: Jeżeli masz mrożone przegrzebki, poczekaj, aż się rozmrożą, albo zalej je wrzącą wodą i po 30 sekundach odcedź. Przegrzebki przełóż do miseczki i skrop sokiem z połowy cytryny. Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojone chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną pietruszkę (zostaw odrobinę do dekoracji). Smaż po ok. 1 minucie z każdej strony, cały czas mieszając. Udekoruj świeżą pietruszką i plasterkiem cytryny. Podawaj z chlebkiem albo świeżą bułką.

Rada: przegrzebki obsmaża się krótko, po 1 minucie z każdej strony, po to, aby zachowały jędrność w środku, a na zewnątrz pozostały chrupiące. Dłuższa obróbka termiczna sprawia, że przegrzebki tracą wilgoć, stają się twarde i wysuszone lub nieapetycznie gumiaste.

Sprawdź inne przepisy na przegrzebki

Przegrzebki na słodko w szynce parmeńskiej

Składniki: 10 przegrzebków, ćwiartka ananasa, 10 plasterków szynki parmeńskiej, płatki chilli, mielona sól morska, mielony kardamon, posiekana natka pietruszki, oliwa.

Przygotowanie: Przegrzebki oprósz przyprawami. Na każdym połóż kawałek ananasa, zawiń w plasterek szynki i zepnij wykałaczką. Grilluj na patelni grillowej, skropionej oliwą, po 1 minucie z każdej strony.

Makaron z przegrzebkami

Składniki: 6 przegrzebków, 100 gramów makaronu typu spaghetti lub tagliatelle, 100 mililitrów bulionu warzywnego, 50 mililitrów śmietany 30%, kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju, 50 gramów masła, 1 por, 1 cebula dymka, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora w cienkie półplasterki, a suszone pomidory na paseczki. Warzywa przełóż na patelnię i smaż na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami przez 5 minut. Lekko posól i dodaj pieprzu. Wlej na patelnię bulion warzywny, redukując objętość do połowy. Do sosu wlej śmietaną i podgrzewaj kilka minut. Następnie włóż odcedzony makaron. Na oddzielnej patelni usmaż na oliwie i maśle przegrzebki (smaż 2 minuty). Makaron podawaj z sosem z gorącymi przegrzebkami na wierzchu.