Do wiosny jeszcze kilka tygodni, a dla większości z nas są to trudne chwile, które wydają się ciągnąć w nieskończoność. Tęsknimy za słońcem, ciepłem i długimi dniami. Dlatego warto przeczekać ten czas, przenosząc się myślami na pogodną Kretę. Nie trzeba od razu brać urlopu czy kupować biletów lotniczych. Wystarczy odwiedzić własną kuchnię i wyczarować grecką portokalopitę. To przepyszne, pomarańczowe ciasto, które wprowadzi nas w wiosenny nastrój.
Aromatyczna, rozpływająca się w ustach i obłędnie pomarańczowa – takie jest portokalopita, tradycyjne ciasto pochodzące z Krety. Soczystość owoców doskonale współgra ze słodkim syropem, tworząc połączenie, które automatycznie przywołuje ciepłe, słoneczne dni. Jeśli planujemy spotkanie ze znajomymi i chcemy zorganizować greckie wakacje, portokalopita doskonale się do tego nadaje.
Ciasto nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Istotnym elementem tego wypieku są odpowiednie składniki – soczyste pomarańcze oraz doskonałej jakości Cukier Diamant.
SKŁADNIKI:
SYROP:
- 2 szklanki Cukru Drobnego Diamant
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 laska cynamonu lub łyżeczka imbiru
CIASTO:
- 450 g mrożonego ciasta filo
- 5 jaj
- 1 pomarańcza
- skórka z 2 pomarańczy
- 180 g oliwy z oliwek
- 150 g Cukru Białego Diamant
- 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Należy rozmrozić ciasto filo i rozwinięte płaty rozłożyć, aby całkowicie wyschły. W celu przygotowania syropu do garnka należy wsypać Cukier Drobny Diamant, zalać go sokiem pomarańczowym i wodą, dodać skórkę z pomarańczy oraz imbir lub cynamon. Następnie zagotować, aż cukier się rozpuści, a potem odstawić do ostudzenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
Na okrągłą blachę rozkruszyć drobno połowę ciasta filo, a drugą położyć w suchej misce. Następnie zmiksować na gładką masę pokrojoną pomarańczę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, skórkę z dwóch pomarańczy, Cukier Biały Diamant i oliwę. Połowę masy nałożyć na blachę z pokruszonym ciastem filo, dobrze wymieszać, wyrównać, posypać resztą ciasta, wlać pozostałą masę i ponownie wymieszać, aby się połączyły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelcem i polać połową syropu, a po 5 minutach resztą. Syrop musi być zimny, aby odpowiednio wsiąknął w ciepłe ciasto. Następnie pozostawić ciasto na noc do zastygnięcia, a kolejnego dnia delektować się słonecznym, pomarańczowym smakiem.
Dla więcej inspiracji warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje: https://www.diamant.pl/przepisy.