Wielkanocny stół powinien tętnić kolorami, a nie tylko dzięki tradycyjnym pisanek. Ciekawe przepisy mogą zapewnić, że świąteczne desery będą nie tylko smakowite, ale i atrakcyjne wizualnie. Obok klasycznych babek i mazurków warto wpleść w menu coś wyjątkowego, na przykład Fioletowy sernik z ube.
Używając wysokiej jakości cukru Diamant oraz egzotycznego ziemniaka ube, który zdobywa serca kulinarnego świata, zaserwujemy słodkości w barwnym wydaniu tej Wielkanocy. Ziemniak ube, znany z Filipin, zachwyca nie tylko intensywnym kolorem, ale i delikatnie słodkim smakiem, idealnym do naturalnego barwienia wypieków, tart, lodów czy lukrów. Bulwę ube można znaleźć w wybranych sklepach, a ekstrakt z tego warzywa jest dostępny online. To doskonała okazja, by klasycznemu wielkanocnemu sernikowi nadać formę fioletowego arcydzieła, które nada świątecznemu stołowi niepowtarzalny charakter.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 2 łyżki miękkiego masła
MASA SEROWA:
- 650 g twarogu sernikowego
- ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
- 250 g masy ube (przepis poniżej)
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
- 3 jajka
- szczypta soli
FIOLETOWA MASA UBE:
- 300 g fioletowych ziemniaków ube
- 100 g mleczka kokosowego
- 100 g Cukru Drobnego Diamant
- 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
PRZYGOTOWANIE:
Kruszymy ciastka, do których dodajemy masło, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną mieszanką wykładamy dno formy, dokładnie dociskając. Pieczemy bazę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do ostudzenia. Aby zrobić masę ube, obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Dla intensywniejszego koloru fioletu dodajemy sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka. Składniki masy serowej, poza jajkami, umieszczamy w misce miksera i miksujemy do uzyskania gładkości, dodając po kolei jajka. Tak przygotowaną masę wlewamy na wcześniej upieczony spód i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne dwie godziny. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika, aby sernik mógł ostygnąć. Po ostudzeniu wkładamy go do lodówki na minimum 6-8 godzin, najlepiej jednak na całą noc. Tak przygotowany sernik na pewno zachwyci naszych gości i wprowadzi na wielkanocny stół wyjątkowy kolor.
Zachęcamy do odwiedzenia strony Diamant po więcej inspiracji świątecznych i przepisówna różne okazje: https://www.diamant.pl/przepisy.