Kolorowa Wielkanoc: Fioletowy sernik z ube

Wielkanocny stół powinien tętnić kolorami, a nie tylko dzięki tradycyjnym pisanek. Ciekawe przepisy mogą zapewnić, że świąteczne desery będą nie tylko smakowite, ale i atrakcyjne wizualnie. Obok klasycznych babek i mazurków warto wpleść w menu coś wyjątkowego, na przykład Fioletowy sernik z ube.

Używając wysokiej jakości cukru Diamant oraz egzotycznego ziemniaka ube, który zdobywa serca kulinarnego świata, zaserwujemy słodkości w barwnym wydaniu tej Wielkanocy. Ziemniak ube, znany z Filipin, zachwyca nie tylko intensywnym kolorem, ale i delikatnie słodkim smakiem, idealnym do naturalnego barwienia wypieków, tart, lodów czy lukrów. Bulwę ube można znaleźć w wybranych sklepach, a ekstrakt z tego warzywa jest dostępny online. To doskonała okazja, by klasycznemu wielkanocnemu sernikowi nadać formę fioletowego arcydzieła, które nada świątecznemu stołowi niepowtarzalny charakter.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki miękkiego masła

MASA SEROWA:

  • 650 g twarogu sernikowego
  • ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 250 g masy ube (przepis poniżej)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

FIOLETOWA MASA UBE:

  • 300 g fioletowych ziemniaków ube
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego

PRZYGOTOWANIE:

Kruszymy ciastka, do których dodajemy masło, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną mieszanką wykładamy dno formy, dokładnie dociskając. Pieczemy bazę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do ostudzenia. Aby zrobić masę ube, obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Dla intensywniejszego koloru fioletu dodajemy sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka. Składniki masy serowej, poza jajkami, umieszczamy w misce miksera i miksujemy do uzyskania gładkości, dodając po kolei jajka. Tak przygotowaną masę wlewamy na wcześniej upieczony spód i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne dwie godziny. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika, aby sernik mógł ostygnąć. Po ostudzeniu wkładamy go do lodówki na minimum 6-8 godzin, najlepiej jednak na całą noc. Tak przygotowany sernik na pewno zachwyci naszych gości i wprowadzi na wielkanocny stół wyjątkowy kolor.

Przeczytaj też:  Jak obrać migdały?

Zachęcamy do odwiedzenia strony Diamant po więcej inspiracji świątecznych i przepisówna różne okazje: https://www.diamant.pl/przepisy.