Kwasy omega-3 i omega-6 są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczanie ich regularnie w diecie oraz dodatkowe suplementowanie może się okazać zbawienne na wiele dolegliwości. Szczególnie jeśli dotyczą serca i układu krążenia. Dowiedz się, jak kwasy omega wpływają na nasze zdrowie.
Czym są kwasy tłuszczowe omega?
Kwasy omega-3 i omega-6 to niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. Są znane jako “zdrowe tłuszcze”, ponieważ pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Niestety nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Ważne jest zatem, aby włączyć do diety pokarmy lub suplementy, które mają dużo kwasów omega.
Objawy niedoboru
Źle skomponowana dieta i zbyt częste spożywanie przetworzonej żywności powoduje szereg dolegliwości związanych z niedoborem kwasów omega. Zbyt małe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzą do:
- osłabionej odporności,
- częstych infekcji,
- nadciśnienia,
- miażdżycy,
- alergii,
- zaburzeń koncentracji i pamięci,
- zmęczenia i stanów depresyjnych.
Z powyższej listy, szczególnie groźne są choroby układu sercowo-naczyniowego. Nadciśnienie i miażdżyca to choroby, na które zapada coraz większa ilość społeczeństwa. Zadbaj o swoje zdrowie z suplementami na serce oraz układ krążenia: https://pulsdlazdrowia.pl/866-uklad-krazenia.
Kwasy omega – właściwości
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 posiadają szereg właściwości ważnych dla zdrowia człowieka, szczególnie na układ sercowo-naczyniowy:
Obniżają stężenie trójglicerydów
Trójglicerydy są ważne dla organizmu, ponieważ stanowią źródło energii. Niestety ich nadmiar może powodować uszkodzenia tętnic i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a także udaru mózgu. Mogą również prowadzić do otyłości, cukrzycy czy zespołu metabolicznego. Na szczęście kwasy omega świetnie sobie radzą z tym problemem.
Regulują ciśnienie tętnicze
Nadciśnienie to bardzo częste schorzenie. Redukcja ciśnienia przekłada się to bezpośrednio na lepsze samopoczucie i mniejsze ryzyko zawału serca.
Zwiększają odporność
Kwasy omega dbają o układ immunologiczny i chronią przed częstym chorowaniem, szczególnie na przeziębienia i grypy.
Działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie
Regularne spożywanie kwasów omega zmniejsza produkcję cząsteczek i substancji związanych z powstawaniem stanów zapalnych. Jest to szczególnie ważne przy przewlekłym stanie zapalnym, który może prowadzić do chorób serca i nowotworów. Kwasy omega działają również przeciwzakrzepowo, więc chronią przed udarami, zawałami i chorobą wieńcową.
Oprócz podanych wyżej właściwości, nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację, działają przeciwalergicznie i przeciwdepresyjnie. Wpływają też korzystnie na narząd wzroku, na skórę oraz chronią przed otyłością.
Gdzie szukać kwasów omega?
Wśród naturalnych źródeł kwasów omega-3 wymienia się przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk oraz pstrąg. Jeśli chodzi o produkty roślinne, warto ich szukać w migdałach, orzechach włoskich, a także olejach roślinnych (rzepakowy, sojowy, lniany, z orzechów włoskich lub arachidowy).
Kwasy omega-6 znajdziemy w licznych nasionach, orzechach, awokado, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym i oleju z pestek winogron.
Jeśli nie możesz spożywać niektórych artykułów lub masz problem z ich wchłanianiem, warto pokusić się o dodatkowe suplementy. Pomogą one wyrównać poziom kwasów omega i uchronić Cię przed licznymi chorobami serca oraz układu krążenia.