Żurawina – przepisy na pyszne potrawy

Żurawina to owoc, który kojarzy się nam przede wszystkim z okresem świątecznym. Ten czerwony, kwaśny skarb natury doskonale komponuje się z tradycyjnymi daniami, a jego smak wzbogaca wiele potraw. W tym artykule podzielę się z Wami kilkoma przepisami na pyszne potrawy z wykorzystaniem żurawiny. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia i niebanalne smaki!

Przepis na sos żurawinowy do mięsa

Składniki:

– 2 szklanki żurawiny

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka wody

– 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

– sok z połowy pomarańczy

– szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Żurawinę dokładnie opłuczmy i usuńmy wszelkie niedoskonałości.
  2. W rondelku rozpuśćmy cukier w wodzie i zagotujmy.
  3. Dodajmy żurawinę, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy oraz szczyptę cynamonu.
  4. Całość gotujmy na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż żurawina zmięknie i cały sos zgęstnieje.
  5. Gdy sos będzie gotowy, możemy go podać do różnych rodzajów mięsa, na przykład do pieczonego indyka czy wołowiny. Smacznego!

Szczegółowe informacje znajdziesz na stronie: https://naturalnieozdrowiu.pl/zurawina-poznaj-dzialanie-naszego-superfood/

Przepis na sałatkę z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

– 1 opakowanie sałaty rukoli

– 1 szklanka żurawiny

– 150 g sera pleśniowego

– 1 szklanka orzechów włoskich

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– sok z jednej cytryny

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Sałatę dokładnie umyjmy i osuszmy.
  2. Żurawinę przepłuczmy, a następnie pokrójmy na drobne kawałki.
  3. Ser pleśniowy pokrójmy w kostkę.
  4. Orzechy włoskie posiekajmy lub rozgniećmy.
  5. W misce wymieszajmy oliwę z oliwek i sok z cytryny, dodajmy sól i pieprz do smaku.
  6. Na spód talerzy połóżmy liście sałaty rukoli, a na nich rozłóżmy żurawinę, ser pleśniowy i orzechy.
  7. Całość polejmy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

Przepis na żurawinowe muffinki z białą czekoladą

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/2 szklanki masła

– 3/4 szklanki cukru

– 2 jajka

– 1 szklanka jogurtu naturalnego

– 1 szklanka żurawiny

– 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzejmy do 180 stopni Celsjusza.
  2. W misce wymieszajmy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. W osobnej misce utrzyjmy masło z cukrem na puszystą masę.
  4. Do masy masłowej dodajmy po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  5. Następnie dodajmy jogurt oraz suche składniki, wymieszajmy delikatnie.
  6. Na koniec dodajmy żurawinę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz drobno posiekaną białą czekoladę.
  7. Formę do muffinek wyłóżmy papilotkami i nakładajmy do nich masę.
  8. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż muffinki nabiorą złocistego koloru.
  9. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Żurawina to owoc, który wprowadzi do Waszych kulinarnych eksperymentów niepowtarzalny smak. Bez względu na to, czy dodacie go do mięsa, sałatek czy słodkich wypieków, przekonacie się, że żurawina to prawdziwa kulinarna perełka. Dajcie jej szansę i odkryjcie, jak wiele pyszności możecie stworzyć z tego niepozornego owocu. Życzę udanych i smacznych eksperymentów w kuchni!