Ostatni czwartek karnawału to wyjątkowy dzień dla miłośników słodkości. Na polskich stołach królują wtedy pączki oraz faworki, znane również jako chrusty. W Tłusty Czwartek, bo o nim mowa, możemy rozkoszować się nimi do woli, bez wyrzutów sumienia.
Tradycja spożywania słodkich wypieków w Tłusty Czwartek sięga XVI wieku. Wówczas pączki były nadziewane słoniną i boczkiem. Dziś delektujemy się wersjami wypełnionymi konfiturami, dżemem czy nowoczesnymi kremami, takimi jak krem pistacjowy. Alternatywą są także małe, beznadzieniowe pączusie, które rozpływają się w ustach. Ta propozycja jest idealna dla zapracowanych. Jeśli brakuje czasu, a chcemy przygotować coś pysznego w ostatni, karnawałowy czwartek, warto sięgnąć po przepis na Ekspresowe mini pączki, korzystając z doskonałej jakości Cukru Pudru Diamant.
SKŁADNIKI:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki Cukru Pudru Diamant
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 i ½ l oleju do smażenia
- Cukier Puder Diamant do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Serek waniliowy, jajka, cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy.
- Na wolnym ogniu rozgrzewamy olej, a gdy będzie odpowiednio nagrzany, łyżką stołową nakładamy ciasto.
- Pączki smażymy z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
- Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a po wystygnięciu posypujemy Cukrem Pudrem Diamant.
Wykładamy pączki na ozdobnym talerzu, aranżujemy stół, przygotowujemy napoje i gotowi jesteśmy na przyjęcie gości, aby wspólnie cieszyć się słodkościami, towarzystwem i zakończeniem karnawału.
Po więcej inspiracji warto odwiedzić stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje: https://www.diamant.pl/przepisy