Mleka roślinne to wciąż rozwijająca się grupa produktów spożywczych, która podbija serca klientów. Niekoniecznie musisz być weganką, aby zasmakować w tych napojach. Picie mlek roślinnych przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Mleko roślinne czy krowie: które lepiej wybrać?
Mleko krowie powinno być spożywane z umiarem i najlepiej w formie odtłuszczonej, zgodnie z najnowszymi badaniami dietetycznymi. Tymczasem mleka roślinne (jeśli nie są dodatkowo słodzone!) mogą być spożywane w ilościach dowolnych, a do tego rewelacyjnie smakują.
Mleka roślinne są wolne od laktozy, co jest dobrą informacją dla osób z nietolerancją laktozy, ale także większości dorosłych. Okazuje się, że mleko krowie u większości osób dorosłych może powodować wzdęcia, co związane jest z nadmierną ilością tłuszczów i trudno przyswajalnego białka.
Wysokiej jakości napoje roślinne obniżają ryzyko chorób serca, pomagają schudnąć i chronią przed osteoporozą. Mają niski indeks glikemiczny i nie są kaloryczne (ponownie: jeśli nie są dodatkowo słodzone). Co więcej, napoje te mają większą wartość odżywczą niż mleko krowie, ponieważ zawierają wiele łatwo przyswajalnych witamin i minerałów i nie powodują podwyższania się poziomu cholesterolu.
Przewodnik po mlekach roślinnych
- Mleko owsiane. Jednym z najbardziej znanych i uznanych producentów napojów roślinnych jest marka Alpro. Mleko owsiane tej marki jest doskonałym źródłem błonnika i witamin. Ma gęstą i kremową konsystencję, dlatego polecane jest do kawy i płatków śniadaniowych jako alternatywa dla mleka krowiego.
- Mleko konopne. Wytwarzane jest z nasion roślin konopnych i charakteryzuje się orzechowym, ziemistym posmakiem. Ma prawie dwukrotnie większą zawartość białka niż mleko krowie, a oprócz tego dużą ilość witaminy B i E.
- Mleko z siemienia lnianego. Ten napój ma zdecydowanie najbardziej subtelny smak ze wszystkich. Jako jedno z niewielu mlek ma bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga metabolizm. Dodatkowym plusem tego napoju jest dobry wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
- Mleko kokosowe. Jest bardzo gęste, kremowe i tłuste, dzięki czemu doskonale nadaje się do wypieków i słodkich przekąsek. To źródło kwasu laurynowego o naturalnym działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym. Charakterystyczny smak mleka kokosowego idealnie komponuje się z potrawami kuchni indyjskiej i tajskiej, warto dodawać go do zup, sosów i gulaszów.
- Mleko migdałowe. Oprócz owsianego jest to najczęściej wybierany napój roślinny. Ma przyjemny posmak migdałów, wyróżnia się kremową teksturą i naturalną słodyczą. Mleka migdałowe to dobre źródło magnezu, a także witaminy E i wapnia.
Mleka roślinne mogą być pite samodzielnie lub stanowić składnik przekąsek i dań głównych. Wiele przepisów pozwala na zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym bez strat smakowych dla dania, a ze znacznymi korzyściami zdrowotnymi.