
Mikroodżywianie to nowa dziedzina nauki, łącząca elementy dietetyki, farmacji i medycyny. Włączenie mikroodżywiania do codziennej diety pozwala zlikwidować niedobory i przywraca organizm do formy. Mikroodżywianie poprawia nie tylko samopoczucie, ale i wygląd.
Dlatego jeśli wciąż jesteś zmęczona, brakuje Ci energii, czujesz się źle, a nie wiesz dlaczego, wybierz się do specjalisty mikroodżywiania. Skieruje on Cię na badania, na podstawie których oszacuje, które narządy pracują słabiej i dlaczego. Tam, gdzie są niedobory, zaleci dietę uzupełniającą i suplementy. Tam, gdzie są stany zapalne, wskaże preparaty, które je ugaszą. Wszystkie preparaty dostępne są w aptekach lub klinikach mikroodżywiana. Mikroodżywianie to oczywiście nie tylko suplementy. To również specjalnie skomponowana dieta naturalna: wybrane warzywa, owoce, mięsa, ryby, dopasowane oleje.
Mikroodżywianie – zastosowanie w medycynie
Mikroodżywianie znajduje zastosowaniu w leczeniu wielu schorzeń. Wykorzystywane jest w następujących dziedzinach medycyny:
- kardiologia – czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, kardiopatie, zaburzenia rytmu, profilaktyka i leczenie;
- gastroenterologia – trawienie, problemy funkcjonalne jelit, tolerancje, nietolerancje i alergie pokarmowe, zaburzenia ekosystemu jelitowego, mikrobioty i nadmierna przepuszczalność jelitowa, kandydoza;
- immunologia – syndrom infekcyjny, rekonwalescencja, zapobieganie nawrotom chorób infekcyjnych, alergii skórnych, wziewnych, astmy, choroby autoimmunologiczne;
- ginekologia i położnictwo – żywienie i mikroodżywianie kobiety, impregnacja (wysycenie estrogenowe), syndrom napięcia przedmiesiączkowego, menopauza, niepłodność, problemy z układem moczowym, infekcje pochwy i pęcherza moczowego, antykoncepcja hormonalna, cykl menstruacyjny a żywienie, ciąża a żywienie, praktyczne porady żywieniowe dla kobiet w ciąży;
- pediatria – optymalne żywienie dla dziecka, dla nastolatka, wiek niemowlęcy a żywienie, okres szkolny, choroby infekcyjne i specyficzne wieku dziecięcego, problemy z uwagą;
- reumatologia – patologie reumatologiczne, artrozy, patologie stawowe, reumatologiczne zapalenie stawów, traumatologia.;
- medycyna sportu – żywienie w sporcie i okresie rekonwalescencji;
- neurologia – neurożywienie, migreny, degeneracja neurologiczna, Alzheimer, demencja, problemy z pamięcią, Parkinson;
- psychatria – neurożywienie, problemy poznawcze, ze snem, trudności adaptacyjne, stres i wypalenie, zaburzenia nastroju, starzenie funkcji mózgu, depresja i kłopoty depresyjne;
- onkologia – profilaktyka pierwotna i wtórna, dieta podczas chemio-i radioterapii;
- endokrynologia – insulinooporność, cukrzyca, problemy z tarczycą, problemy hormonalne i przedwczesne starzenie, zespół policystycznych jajników;
- dermatologia – żywienie skóry, trądzik, egzema, alergie skórne, łuszczyca, ochrona przeciwsłoneczna, starzenie skórne, żywienie w wspieranie zabiegów z zakresu dermatologii estetycznej, leczenie i gojenie blizn;
- medycyna ogólna – zmęczenie, fibromialgie;
- oftalmologia – katarakta, syndrom suchego oka, profilaktyka degeneracji plamki żółtej;
- stomatologia – afty, grzybica jamy ustnej, paradontoza;
- pulmunologia – astma, infekcyjne choroby płuc.