Przepis na domowe batony cytrynowe

Gdy planujemy zaskoczyć bliskich niebanalnym przysmakiem, domowe batony cytrynowe mogą być strzałem w dziesiątkę. Te słodkości to fantastyczna odmiana od typowych ciast i ciasteczek, zapewniająca niezapomniane wrażenia smakowe dzięki połączeniu orzeźwiającej cytryny z wysokiej jakości cukrem Diamant. Są one także idealnym wyborem na lekkie, wiosenne przekąski, doskonale komponując się z piknikami i spacerami.

Batony cytrynowe są doskonałym wyborem dla eksploratorów nowych smaków oraz miłośników kreatywnego cukiernictwa. Jeśli poszukujemy sposobu, aby odświeżyć repertuar domowych słodkości i jednocześnie sprawić miłą niespodziankę naszym bliskim, te domowe delicje będą perfekcyjne. Ich jasny, cytrynowy odcień w połączeniu ze świeżym, słodko-kwaśnym smakiem idealnie wpisuje się w atmosferę ciepłych, słonecznych dni wiosennych. Co więcej, dzięki swojej praktycznej formie, batony cytrynowe łatwo podać jako smakołyk na różnego rodzaju spotkania towarzyskie, niezależnie od tego, czy odbywają się one w domowym zaciszu, czy w plenerze.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 100g masła o temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki Cukru Pudru Diamant
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 1szklanka Cukru Pudru (lub Drobnego) Diamant
  • 2 duże jaja
  • 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • Cukier Puder Diamant do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsiusza, a formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misie miksera wymieszaj masło z cukrem pudrem, ubijając je do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji, co zajmie około 3 minut. Potem dodaj szklankę mąki i odrobinę soli, mieszając do momentu, aż składniki dokładnie się połączą.

Następnie równomiernie rozprowadź ciasto na dnie przygotowanej formy, starając się, by miało równą grubość na całej powierzchni. Piecz około 20 minut lub do lekkiego zezłocenia. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól ciastu ostygnąć, zanim przygotujesz nadzienie.

Aby zrobić nadzienie, w misie miksera ubij razem jajka z Cukrem Drobnym, który jest idealny do takich kremów, gdyż szybko się rozpuszcza. Ubijaj około 2 minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj sok i skórkę z cytryny, mieszając do ich połączenia. Wsyp mąkę i zmiksuj składniki.

Ostygnięty spód ciasta wylej nadzieniem i piecz kolejne około 20 minut lub do momentu, gdy nadzienie zacznie się delikatnie złocić. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem i pokrój na porcje.