Gojnik, czyli szałwia libańska, to roślina rosnąca w krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie – w tych rejonach od wieków wykorzystywano ją do celów leczniczych i profilaktycznych. Gojnik ma właściwości regeneracyjne, wpływa również na odporność organizmu dzięki dużej zawartości cennych składników, takich jak: żelazo, cynk, potas, magnez, miedź oraz taniny i flawonoidy. Ale to nie wszystko! Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma szałwia libańska.
Gojnik – właściwości
Szałwia libańska ma przede wszystkim właściwości prozdrowotne: działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego po herbatkę z gojnika warto sięgnąć w czasie przeziębienia lub grypy, a także aby wzmocnić odporność. Gojnik skraca również okres trwania infekcji wywołanych zapaleniem oskrzeli oraz zapaleniem zatok, łagodzi kaszel. Dodaje energii i witalności, a także uspokaja, łagodzi skołatane nerwy oraz zaburzenia nastroju. Oprócz tego łagodzi objawy żołądkowo-jelitowe i problemy z nerkami, stosuje się go również przy problemach z układem krążenia ponieważ reguluje ciśnienie krwi, a także przeciwdziała niedokrwistości. Gojnik ma również właściwości przeciwgrzybicze, zaleca się go przy grzybicy wywołanej drożdżakiem Candida.