Żywienie wcześniaka to ważna sprawa. Przez pierwszych 6 miesięcy życia najlepszym pokarmem dla niego będzie mleko mamy lub dobrej jakości mleko modyfikowane, a co potem? Specjaliści zalecają, żeby dietę następną wprowadzać około 6 miesiąca życia. Czy dotyczy to także wcześniaków, czy w ich przypadku należy poczekać z wprowadzaniem pierwszych pokarmów nieco dłużej? Jak powinno wyglądać żywienie wcześniaka po przejściu na produkty następne? Odpowiadamy na te pytania.
Dieta dla wcześniaków – jakich zasad przestrzegać?
Najlepszym pokarmem dla wcześniaka przez pierwszych 6 miesięcy, podobnie jak dla dzieci urodzonych w terminie, jest mleko mamy. Wcześniaki nie zawsze jednak radzą sobie ze ssaniem piersi tuż po przyjściu na świat. Są na to jednak sposoby – mleko matki można podawać dziecku strzykawką lub na palcu. Ważne, żeby dostawało ten wartościowy pokarm, ponieważ w kobiecym mleku są wszystkie potrzebne dla rozwoju dziecka składniki odżywcze, a tych wcześniak potrzebuje nawet bardziej niż urodzone o czasie dzieci. Zazwyczaj po niedługim czasie wcześniaki mają już naturalny odruch ssania, więc można karmić je piersią.
Oprócz tego wcześniak, podobnie jak inne dzieci, potrzebuje suplementacji witamin D i K oraz żelaza i ewentualnie kwasów DHA, których spożycie w naszym kraju nie jest zazwyczaj wystarczające. Mleka modyfikowane zwykle mają już w składzie odpowiednią dawkę tych składników; gdy maluch karmiony jest piersią, warto skonsultować kwestię suplementacji i jej dawki z lekarzem pediatrą. Pamiętajmy, że witamina D nie przechodzi do kobiecego pokarmu, nawet jeśli witaminę tę suplementuje mama, co także jest zalecane.
Dieta wcześniaka – kiedy można wprowadzać produkty następne?
Dietę dziecka zaleca się rozszerzać w 6 miesiącu życia. Jeśli nie ma do tego przeciwwskazań zdrowotnych i dziecko rozwija się dobrze, zasada ta obowiązuje także w przypadku wcześniaków. Natomiast jeśli dziecko przyszło na świat przed 28. tygodniem ciąży lub jest wyraźnie mniejsze i słabsze od rówieśników, zaleca się poczekać z rozszerzaniem diety o taki czas, w jakim dziecko przyszło na świat za wcześnie, czyli np. 4 czy 8 tygodni. W takim przypadku produkty następne zaczniemy wprowadzać do jego diety nie w 6 miesiącu po przyjściu na świat, ale w 7 lub 8.
Dieta wcześniaka – przykładowe menu
Dieta dla wcześniaków nie różni się pod względem składu i ilości kalorii od tej właściwej dla dzieci, które przyszły na świat w terminie. Powinna być lekkostrawna i zawierać zdrowe, pełnowartościowe produkty, które nie tyle dostarczą dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych (zaleca się, by do ukończenia przez dziecko 1. roku życia pokarmem podstawowym było mleko mamy), ile stopniowo przyzwyczają je do różnych smaków i pomogą wyrobić na przyszłość zdrowe nawyki żywieniowe.
Dla wcześniaka i dla dzieci urodzonych w terminie odpowiednie będą świeżo wyciskane soki i przeciery warzywne i owocowe, kaszki, kleiki, gotowany makaron i ryż, chude mięso i ryby gotowane na parze. Należy wprowadzać je stopniowo, małymi porcjami i obserwować, jak dziecko na nie reaguje. Jeśli nie pojawia się wysypka ani inne reakcje uczuleniowe, to znaczy, że dany produkt można włączyć do menu. Do jadłospisu wcześniaka zaleca się też stopniowo włączać zdrowe oleje roślinne i orzechy. Oleje roślinne i orzechy są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ważnych dla rozwoju mózgu i układu nerwowego. Oleje zawierają też witaminy A, E i D, a orzechy – dodatkowo cynk i selen korzystne dla odporności.
Dziecku zaleca się podawać 5 niewielkich posiłków dziennie, tak by przyzwyczaić jego metabolizm do właściwej pracy.
Przykładowe menu dla wcześniaka może wyglądać tak:
I śniadanie: kaszka na mleku.
II śniadanie: świeżo wyciskany sok owocowy lub przecier.
Obiad: zupa jarzynowa (miksowana), gotowany na parze kurczak z surówką z marchewki.
Podwieczorek: porcja owoców.
Kolacja: twarożek, makaron pełnoziarnisty.
Żywienie wcześniaka – czego unikać?
W diecie zarówno wcześniaków, jak i dzieci urodzonych w terminie zaleca się unikać nadmiernych ilości soli oraz cukru, a także mocnych przypraw. Najlepiej w ogóle nie podawać maluchowi słonych dań ani słodyczy, tak by nie przyzwyczajać jego kubków smakowych do takich wyrazistych smaków. Mocne przyprawy także nie są wskazane dla maluchów, a to ze względu na ich delikatne podniebienie i układ pokarmowy. Na eksperymenty kulinarne przyjdzie czas później, na razie dziecko powinno poznać czysty smak poszczególnych produktów i dań.
Należy też unikać przekarmiania dziecka – może to mieć niekorzystny wpływ na jego metabolizm i wagę w przyszłości.
RB-M-47661