Proziaki to tradycyjna potrawa z Podkarpacia, którą spotkać można również pod nazwą prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki, sodziaki, placki na sodzie lub łosuchy. Są to placki na sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była prozą. Dawniej pieczono je na rozgrzanej blasze wprost na piecu, obecnie z uwagi, że mało kto ma taki piec w domu, placki można przygotować również na patelni lub w piekarniku. Poniżej znajdziecie przepis na proziaki - cudowny smak dzieciństwa.
Erozja szkliwa to uszkodzenie zęba na skutek niekorzystnego działania kwasów zawartych w produktach spożywczych, takich jak: soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne. Produkty te zawierają pH < 4,5. Jest to granica, poniżej której związki chemiczne ...