Opieńki, oprócz walorów smakowych, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych białek, których mają więcej niż wołowina. Do tego zawierają witaminy B1, B2, C, E oraz PP, a także wapń, fosfor, cynk, miedź, sód, żelazo, magnez i potas. Jedzenie opieńek zaleca się osobom chorym na tarczycę oraz mającym problemy z łuszczycą i egzemą. Są dobrym sposobem na przewlekłe zaparcia, mają działanie antyrakowe.
...
Jak ograniczyć nadmierne pocenie się?
Nadpotliwość - jak leczyć?
Nadmierne pocenie się to bezwzględnie bardzo krępująca i wstydliwa dolegliwość. Utrudnia wykonywanie codziennych czynności, powoduje ogromny dyskomfort, wpływa na gorsze samopoczucie oraz obniża pewność siebie. Nic więc dziwnego, że może ono stanowić wielką przeszkodę w nawiązywaniu relacji międzyludzkich.
Na tę dolegliwość cierpi około 2-3 % populacji. Jakie są przyc...