Mąka pszenna to jeden z najczęściej używanych składników w polskiej kuchni. Jest elementem ciast oraz różnego rodzaju placuszków i racuchów. Chociaż mało kto zdaje sobie z tego sprawy, to sposób przechowywania mąki ma kluczowe znaczenie dla jakości artykułu. Dlatego warto jak najwięcej dowiedzieć się o magazynowaniu, aby nie popełniać podstawowych błędów. W tym poradniku przeczytasz, jaki magazynować produkt.
- Jak przechowywać mąkę?
- Kiedy mąka traci swoją wartość?
- Pojemnik na mąkę - jaki będzie najlepszy...
Erozja szkliwa to uszkodzenie zęba na skutek niekorzystnego działania kwasów zawartych w produktach spożywczych, takich jak: soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne. Produkty te zawierają pH < 4,5. Jest to granica, poniżej której związki chemiczne tworzące szkliwo (hydroksyapatyty), rozpuszczają się.
Więcej »
"Tylko ciebie chcę" to hiszpański melodramat z 2012 roku, który powstał na podstawie powieści Federico Moccii o tym samym tytule. Film jest kontynuacją "Trzy metry nad niebem".
W "Tylko ciebie chcę" Hache wraca do Barcelony i próbuje sobie ułożyć życie. Niestety wciąż nie może zapomnieć o Babi, która jest zaręczona z innym mężczyzną. Przez przypadek poznaje Gin, zwariowaną dziewczynę, z którą zaczyna się spotykać.
"Tylko ciebie chcę" opowiada o miłości, seksie, dojrzewaniu, przyjaźni, namiętności oraz marzeniach. Jest to film, która...