Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, pochodzą z Ameryki Południowej, w Europie pojawiły się za sprawą Krzysztofa Kolumba. Znanych jest 400 odmian batatów - mogą one być czerwone, żółte, a nawet fioletowe. W Polsce najczęściej spotyka się bulwy o pomarańczowym zabarwieniu.
Słodkie ziemniaki są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Ich największym atutem jest wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem. Zawarta w nich witamina B6 redukuje zmęczenie, a d...
Epidemia koronawirusa dotknęła wiele branż, ale są też takie, które jej skutki odczuły szczególnie. Wśród nich jest bez wątpienia gastronomia. Od końca marca restauracje mogły przygotowywać jedynie posiłki na wynos, co bez wątpienia miało wpływ na ich przychody. Ograniczenie to zostało zniesione 18 maja, ale nie oznacza to, że wszystko wraca do normy. Warto wiedzieć, na jakich zasadach obecnie funkcjonują punkty gastronomiczne.
Zachowanie dystansu
Zasady, których przestrzegać muszą właśc...