Jak będą wyglądać nasze wizyty w restauracjach po ich otwarciu, co się zmieni?

Epidemia koronawirusa dotknęła wiele branż, ale są też takie, które jej skutki odczuły szczególnie. Wśród nich jest bez wątpienia gastronomia. Od końca marca restauracje mogły przygotowywać jedynie posiłki na wynos, co bez wątpienia miało wpływ na ich przychody. Ograniczenie to zostało zniesione 18 maja, ale nie oznacza to, że wszystko wraca do normy. Warto wiedzieć, na jakich zasadach obecnie funkcjonują punkty gastronomiczne.

Zachowanie dystansu

Zasady, których przestrzegać muszą właściciele i klienci restauracji, zostały opracowane przez Ministerstwo Rozwoju, przedstawicieli branży gastronomicznej oraz ekspertów Głównego Inspektora Sanitarnego. Z jednej strony mają one dać przedsiębiorcom możliwość funkcjonowania ich przedsiębiorstwa i chociaż częściowego zminimalizowania strat, z drugiej natomiast wciąż będą utrudniać rozprzestrzenianie się koronawirusa, choćby przez zachowanie odpowiedniego dystansu. Zgodnie z regulacjami w lokalu może znajdować się nie więcej niż jedna osoba na 4 m2 powierzchni dostępnej dla klientów (ułatwi to również odpowiednie rozmieszczenie stolików – 2 metry odległości pomiędzy blatami). Właściciel powinien zapewnić także warunki sanitarne pracy dla obsługi – zaleca się utrzymanie odpowiedniego dystansu, a nawet – jeśli to możliwe – komunikowanie się z zespołem na odległość (np. przez telefon komórkowy). O zachowaniu koniecznej odległości powinni pamiętać również goście. Wciąż obowiązuje 2-metrowy dystans w kolejce. Jeśli umawiamy się na lunch z kimś bliskim, nie możemy zająć tego samego stolika, chyba że jest to osoba, z którą mieszkamy. Dystans ten może zostać również zmniejszony, jeśli restauracja zdecyduje się na zamontowanie odpowiednich przegród, np. z pleksi. W takim miejscu uda nam się zorganizować obiad biznesowy, a nawet – jeśli nie romantyczną, to przynajmniej wyjątkową – kolację dla dwojga.

Higiena, dezynfekcja

Warto również pamiętać o dodatkowych środkach higienicznych. Każdy gość po wejściu do lokalu musi obowiązkowo zdezynfekować ręce. Powinniśmy liczyć się też z częstszą obecnością obsługi na sali – wymagania są bardzo restrykcyjne. Każdy stolik powinien zostać zdezynfekowany po wyjściu klienta, tak samo jak wszelkie powierzchnie, z którymi goście restauracji mieli styczność. Kelnerzy będą nosić maseczki w ciągu całego dnia pracy, a jeśli nie chcą używać jednorazowych rękawiczek, obowiązuje ich częste dezynfekowanie rąk. Pamiętajmy także o tym, że najpewniej zostaniemy poproszeni o to, by za swój posiłek zapłacić kartą.

Gdzie zjeść obiad nad morzem?

Sytuacja może zmieniać się dynamicznie. Jeśli chcesz mieć pewność zachowania najwyższych standardów i poszukujesz lokalu gastronomicznego w Trójmieście, wybierz restaurację Zacisze w Gdańsku Łostowicach. To miejsce oddalone od centrum, ale dobrze skomunikowane. Sprzyjać będzie wyciszeniu i pozwoli choć na chwilę zapomnieć o otaczającej nas rzeczywistości. Zwłaszcza że Zacisze to restauracja z ogrodem – pozwoli obsłużyć jednocześnie większą liczbę klientów, a przy tym skorzystać z pięknej pogody.