Zupa szczawiowa to klasyka polskiego stołu. Najczęściej gotuje się ją wiosną, kiedy można ją przygotować ze świeżego szczawiu. Jeśli szczaw zakonserwujemy, to zupę szczawiową możemy przygotować również o każdej innej porze roku. Zupa szczawiowa z przecieru jest również smaczna jak ta, którą gotuje się ze świeżych liści. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę szczawiową z przecieru.
Zupa szczawiowa z przecieru — sprawdzony przepis
Jeśli mamy gotowy wywar, to zupę szczawiową przygotujemy z łatwością w niespełna 20 minut. Ważna informacja! Ziemniaki należy ugotować w wywarze przed dodaniem szczawiu, ponieważ w kwaśnym wywarze ziemniaki gotują się o wiele dłużej (tak długo, że niektórzy sądzą nawet, że w ogóle by się nie ugotowały).
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Składniki: 350 g przecieru ze szczawiu, 1 l rosołu lub wywaru warzywnego, 4 ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa do smażenia, sól, pieprz, cukier, 1/4 szklanki śmietanki słodkiej, 4 jajka ugotowane na twardo, opcjonalnie: łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec dodaj czosnek. Całość podlej wywarem, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przypraw szczyptą soli, i gotuj do miękkości. Do zupy dodaj przecier szczawiowy i zagotuj. Dodaj śmietanę, a jeśli chcesz lekko zagęścić zupę, w śmietanie rozprowadź łyżkę mąki, wlej ją do zupy i zagotuj, ciągle mieszają. Dodaj do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.