Nawet krótkie wyjazdy inspirują, zachęcają do działania i pozwalają na odrobinę relaksu. Podczas urlopu z zaciekawieniem poznajemy nowe zwyczaje i regionalne kuchnie, które poszerzają nasze horyzonty. Jeśli jednak w najbliższym czasie nie możesz wyjechać lub właśnie wróciłeś z wakacji, a chcesz przedłużyć wspomnienia, możesz to zrobić poprzez gotowanie. Potrawy o zagranicznym rodowodzie można przyrządzić w domu, dodając do nich produkty WSP „Społem”.
Orientalny smak
Lokalne specjały z innych krajów smakują najlepiej w miejscowych restauracjach, ale co zrobić, kiedy brakuje dni urlopowych? Z łatwością możemy odtworzyć je w domu podczas wakacyjnego popołudnia z rodziną. Na przykład amerykańskie żeberka w marynacie na letni grill. Kilka łyżeczek Ketchupu Kieleckiego wymieszanego z Musztardą Kielecką Ostrą, ząbkiem czosnku i łyżeczką miodu sprawi, że mięso będzie aromatyczne i lekko pikantne. Jeśli zdecydujemy się na coś prostszego, Sos Kielecki amerykański również przeniesie nas do Stanów Zjednoczonych. Kolendra, kardamon, kozieradka, imbir i goździki w składzie sprawiają, że smak potraw staje się intensywniejszy. Można go połączyć z klasycznym burgerem lub hot-dogiem ze świeżymi dodatkami.
Dzięki kuchni możemy wybrać się w podróż do Meksyku. Tacos i wrapy z wołowiną, warzywami i cheddarem idealnie komponują się z sosem cygańskim. Doskonale do dań z tego regionu pasuje tegoroczna nowość WSP „Społem” – Majonez Kielecki z papryką chipotle, charakteryzujący się wędzoną pikantnością. Warto wymieszać go z soczystym mięsem i fasolą w burrito lub kurczakiem, mozzarellą i kukurydzą w quesadilli.
Śródziemnomorskim daniem, które nasyci nas na długie letnie wieczory, jest dorada z sezonową sałatką. Świeże pomidory, sałata, cebula i ogórki warto połączyć z Majonezem Kieleckim Lekkim, odrobiną oliwy, serem feta i ziołami prowansalskimi. Dla osób, które nie przepadają za rybami, idealny będzie grecki gyros z kurczaka podany z domowymi frytkami i sałatką, wraz z keczupem i musztardą od WSP „Społem”.
Śniadanie po królewsku
Codzienne śniadanie stanie się wyjątkowe, gdy uzupełnimy je specjalnymi, dobrej jakości składnikami. Na przykład zwykła bagietka żytnia zachwyci smakiem, kiedy podamy ją z francuskimi serami, hiszpańską wędliną i czerwoną papryką. Pieczywo posmarowane musztardą i ketchupem doskonale komponuje się z Camembertem, serkiem Brie i chorizo. Osoby wybierające słodko-słone potrawy mogą spróbować tego przepisu, ale w wersji z popularnym rogalikiem Croissant.
Brytyjski fry-up przypomina obiad, jednak zawiera składniki odżywcze, które dodadzą energii na cały dzień. Smażone jajko, bekon, pieczarki z kiełbaskami, pomidorami i fasolką po bretońsku idealnie pasują do przyrumienionych tostów pszennych. Uniwersalnymi dodatkami do angielskiego śniadania są ketchup i musztarda – odgrywają w nim kluczową rolę i zmieniają charakter dania na bardziej wyrazisty. Musztarda Kielecka Delikatesowa zawiera tylko naturalne składniki, co sprawia, że ma uprawnienia do odznaczania znakiem jakości Q.
Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe WSP „Społem”.