Tłuszcze bardzo często są stawiane w złym świetle. Obwinia się je o powodowanie nadwagi i problemów sercowych. Jednak okazuje się, że mogą one być kluczowe dla naszego zdrowia. O korzyściach wynikających z włączenia zdrowych tłuszczów do diety mówi Katarzyna Majewska – twórczyni marki LoveLife Oil Mix.
Zapytam wprost, czy tłuszcze są zdrowe?
Tłuszcze są nie tylko zdrowe, ale też niezbędne, ponieważ pełnią kluczowe funkcje metaboliczne. Przede wszystkim są skoncentrowanym źródłem energii i mogą być wykorzystywane jako jej źródło podczas długotrwałego wysiłku fizycznego lub w sytuacjach, gdy dostęp do glukozy jest ograniczony, na przykład w czasie postu. Ważne jest to, że tkanka tłuszczowa, oprócz funkcji zapasowej, ma też zdolność produkcji cząsteczek biologicznych. Odpowiadają one między innymi za kontrolę apetytu oraz wrażliwość tkanek na insulinę. Należy podkreślić, że zarówno jej zbyt mała, jak i zbyt duża zawartość może mieć negatywne konsekwencje dla metabolizmu.
Tłuszcze są istotnym budulcem struktur organizmu. Stanowią ponad połowę masy mózgu, są kluczowym składnikiem dla rozwoju układu nerwowego i odpowiadają za przekaźnictwo. Ponadto wszystkie hormony płciowe, sterydowe są zbudowane z lipidów. Jeśli nie dostarczamy ich odpowiedniej ilości z dietą, nie ma mowy o równowadze hormonalnej i zdrowym cyklu miesiączkowym w przypadku kobiet. Są integralną częścią struktury błon komórkowych, kluczową dla funkcjonowania każdej komórki. Te struktury umożliwiają przepuszczalność komórkową, kontrolują transport substancji i są niezbędne do sygnalizacji międzykomórkowej. Tłuszcze są również prekursorami ważnych cząsteczek sygnałowych, takich jak prostaglandyny, które regulują procesy zapalne i inne funkcje fizjologiczne.
Kolejną istotną funkcją tłuszczów jest ich rola w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K. Te witaminy są niezbędne dla wielu procesów metabolicznych, w tym zdrowia kości, funkcji immunologicznych oraz ochrony antyoksydacyjnej. Bez odpowiedniej ilości tłuszczów w diecie absorpcja tych witamin byłaby upośledzona, co mogłoby prowadzić do niedoborów i związanych z nimi problemów zdrowotnych.
Mimo tego, wiele osób stara się unikać tłuszczów. Rozumowanie jest proste. To tłuszcze odkładają się w naszym ciele powodując nadwagę, otyłość, a w konsekwencji wiele innych chorób. Już w latach 70-tych XX wieku zaczęła się moda na produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jakie są obecne trendy?
Rzeczywiście, już kilkadziesiąt lat temu zaczęto promować produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Uważano, że są one zdrowe dla układu sercowo naczyniowego. Problem polegał na tym, że produkty pozbawione tłuszczów stawały się niesmaczne. Rozwiązanie znaleziono dość szybko – zaczęto do nich dodawać cukier. Jednak współczesne badania wyraźnie wskazują, że to właśnie cukier, a nie tłuszcz, jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Oznacza to, że produkty o niskiej zawartości tłuszczów, często oznaczane jako „light”, nie tylko nie rozwiązywały problemów metabolicznych, ale wręcz je pogłębiały.
Obecnie już powszechnie akceptuje się to, że tłuszcze są ważnym elementem zrównoważonej diety i mogą przynosić liczne korzyści zdrowotne. Kwasy tłuszczowe omega-3, pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i mają silne działanie przeciwzapalne. Z kolei tłuszcze nasycone, wcześniej uważane za szkodliwe, są teraz oceniane w bardziej zróżnicowany sposób, zależnie od kontekstu diety jako całości. Za szczególnie zdrowe uważane są jednonienasycone tłuszcze znajdujące się w takich produktach jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, awokado oraz orzechy lub migdały. Mogą one pomóc w obniżaniu poziomu złego cholesterolu LDL oraz zwiększać poziom dobrego cholesterolu HDL. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne, co może wspierać zdrowie układu krążenia.
Również tłuszcze wielonienasycone takie jak omega-3 i omega-6 są cenione za swoje właściwości przeciwzapalne i korzystny wpływ na zdrowie serca, mózgu oraz oczu. Są one obecne w olejach zimnotłoczonych takich jak, olej lniany, olej z wiesiołka czy olej rzepakowy. Kwasy omega 3 znajdziemy rownież w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela i sardynki, a także w nasionach lnu, chia i orzechach włoskich. Omega-6, obecne w olejach roślinnych takich jak olej z wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowy czy olej rzepakowy są również ważne, jednak ich spożycie powinno być zrównoważone z omega-3, aby uniknąć stanów zapalnych związanych z ich nadmiernym spożyciem.
Chyba każdy słyszał o antyoksydantach. Czym one są, jaka jest ich rola w procesach metabolicznych?
Antyoksydanty, znane również jako przeciwutleniacze, są substancjami, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, zapobiegając tym samym uszkodzeniom komórek. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które powstają w wyniku procesów metabolicznych oraz na skutek działania czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, zanieczyszczenia środowiskowe czy dym tytoniowy. Te reaktywne cząsteczki mogą uszkadzać białka, lipidy, a nawet DNA, co prowadzi do stresu oksydacyjnego, który jest związany z rozwojem wielu chorób, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe czy neurodegeneracyjne.
Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku naturalnych procesów metabolicznych, takich jak oddychanie, trawienie i produkcja energii w komórkach. Stres, niezdrowy tryb życia, nieprawidłowe odżywianie, promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska to okoliczności sprzyjające powstawaniu wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia tkanek poprzez atakowanie i niszczenie białek, lipidów, DNA i innych struktur komórkowych. Z tego powodu, nadmiar wolnych rodników jest związany z wieloma chorobami, w tym chorobami układu sercowo-naczyniowego, chorobą Parkinsona, Alzheimera, cukrzycą, niektórymi typami nowotworów oraz procesem starzenia się organizmu.
Antyoksydanty działają na kilka sposobów. Przede wszystkim, mogą one oddać wolnym rodnikom elektron, stabilizując je i czyniąc mniej reaktywnymi. Dzięki temu zapobiegają reakcji łańcuchowej, która mogłaby prowadzić do uszkodzeń komórek.
Do najbardziej znanych antyoksydantów należą: witamina C, witamina E, karotenoidy, selen, flawonoidy, likopen, kwasy fenolowe, kwas alfa-liponowy i koenzym Q10 i astaksantyna. Zaleca się spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jako część zdrowej diety w celu zapobiegania chorobom i utrzymania dobrego zdrowia.
Witamina E, rozpuszczalna w tłuszczach, jest ważna dla ochrony błon komórkowych przed utlenianiem lipidów. Z kolei witamina C, rozpuszczalna w wodzie, działa w płynach ustrojowych, neutralizując wolne rodniki zanim uszkodzą DNA i inne struktury komórkowe. Polifenole, które znajdują się w owocach, warzywach, herbacie i winie, również wykazują silne działanie przeciwutleniające. Ponadto, poprzez redukcję stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, antyoksydanty pomagają w ochronie zdrowia komórek i tkanek, wspierając długowieczność i zdrowie ogólne.
Jakie procesy produkcyjne decydują o tym, że oleje LoveLife są zdrowe? I dlaczego muszą być takie drogie?
O jakości decydują przede wszystkim najwyższej klasy surowce które w większości pochodzą z upraw kontraktowanych u współpracujących z nami rolników oraz starannie prowadzone procesy produkcyjne. Produkcja opiera się na metodzie tłoczenia na zimno, która pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty. Niska temperatura tłoczenia minimalizuje degradację tych substancji, w przeciwieństwie do rafinacji, która wykorzystuje wysokie temperatury i chemikalia. Zawsze wybieramy nasiona i owoce z najlepszych źródeł, często pochodzące z upraw ekologicznych. Dzięki temu oleje są wolne od pestycydów, herbicydów i innych zanieczyszczeń chemicznych. Składniki, takie jak rokitnik, czarna porzeczka i dzika róża, są starannie selekcjonowane ze względu na ich bogactwo w składniki odżywcze i zdrowotne.
Niestety, proces tłoczenia na zimno jest znacznie mniej wydajny niż rafinacja, należy więc zużyć więcej surowca aby uzyskać określoną ilość oleju. Ponadto, surowce najwyższej jakości, są bardzo drogie. Ostatnia sprawa to ograniczona skala produkcji. Produkujemy małe partie olejów aby klient zawsze mógł otrzymać jak najświeższy produkt. Dlatego ceny olejów LoveLife rzeczywiście są wyższe niż ceny produktów wytwarzanych masowo, jednak w zamian konsument otrzymuje bezkonkurencyjny produkt, bogaty w cenne składniki odżywcze, co jest bardzo istotne dla osób chcących zadbać o zdrowie. A tych klientów mamy tysiące i z każdym miesiącem jest ich coraz więcej – co jest najlepszą rekomendacją dla naszych olejów.
Jakie produkty LoveLife są najpopularniejsze wśród klientów?
W firmowym portfolio mamy kilka rodzajów produktów, dlatego też każdy znajdzie olej dla siebie. Na przykład olej dla dzieci, olej na problemy skórne, olej dla seniorów, kobiet, olej przeciwzapalny czy antyoksydacyjny.
Nasz najnowszy produkt to LoveLife AntiOx+ Formula – wyjątkowa kompozycja zimnotłoczonych olejów roślinnych, która charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i prozdrowotnymi. W skład tej formuły wchodzą oleje z pulpy owoców rokitnika, pestek czarnej porzeczki oraz nasion dzikiej róży. Olej z rokitnika, będący głównym składnikiem, jest bogaty w karotenoidy i witaminę E, co wspiera układ odpornościowy, chroni przed stresem oksydacyjnym oraz poprawia elastyczność i nawilżenie skóry. Olej z pestek czarnej porzeczki dostarcza cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA), który ma silne działanie przeciwzapalne. Olej z nasion dzikiej róży zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, które pomagają utrzymać zdrowie skóry i włosów, a także wspierają układ sercowo-naczyniowy poprzez korzystny wpływ na profil lipidowy. Kompozycja ta dodatkowo wspiera funkcje ochronne zdrowia ekosystemu jelita, co przyczynia się do ogólnego polepszenia stanu zdrowia. Regularne spożywanie oleju LoveLife AntiOx+ może wspierać walkę z oznakami starzenia i poprawiać kondycję włosów, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i odżywczym.
Drugi bardzo ważny produkt to olej LoveLife TrioGLA+. To wyjątkowy produkt, który łączy w sobie oleje z nasion ogórecznika, wiesiołka i pestek czarnej porzeczki, tworząc bogatą kompozycję pełną kwasu gamma-linolenowego (GLA). Kwas GLA jest znany z właściwości przeciwzapalnych i wspomagających zdrowie skóry, co czyni go szczególnie wartościowym dla osób z problemami dermatologicznymi, takimi jak egzema, łuszczyca, czy suchość skóry. Ponadto, GLA może pomóc w łagodzeniu objawów związanych z zaburzeniami hormonalnymi, takich jak bóle menstruacyjne czy uderzenia gorąca. Dzięki synergicznemu działaniu tych składników, LoveLife TrioGLA+ może być stosowany jako wsparcie w walce z różnymi problemami zdrowotnymi, a także jako element codziennej pielęgnacji zdrowia i urody. Produkt ten, spożywany wyłącznie na zimno, jest rekomendowany jako dodatek do sałatek, surówek czy innych zimnych potraw lub do przyjęcia bezpośrednio z łyżeczki.
Jakie są najnowsze badania i odkrycia w dziedzinie olejów roślinnych? Jaka jest przyszłość tego rynku?
Ostatnie badania nad olejami roślinnymi koncentrują się na odkrywaniu i potwierdzaniu ich właściwości zdrowotnych. Wiele uwagi poświęca się olejom bogatym w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego, wspierają układ nerwowy i mogą działać przeciwzapalnie.
Na przykład, olej z nasion konopi zyskuje popularność ze względu na jego doskonały stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Olej z nasion lnu również zdobywa coraz większe uznanie dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest prekursorem kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspiera trawienie, i przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Olej z rokitnika ma bardzo szerokie zastosowanie w prewencji i terapii wielu schorzeń, między innymi skóry i przewodu pokarmowego. Olej uzyskany z owoców rośliny wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych i wrzodów żołądka. Przyspiesza syntezę kolagenu i procesy gojenia błony śluzowej, a także ma silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i immunostymulujące. Reguluje poziom kwasu żołądkowego oraz ogranicza stany zapalne, poprzez hamowanie aktywności cytokin prozapalnych. Ma też dobrze udokumentowane działanie ochronne w stosunku do wątroby (właściwości hepatoprotekcyjne). Olej skutecznie absorbuje promieniowanie UV-B, działa przeciwzmarszczkowo, łagodzi objawy starzenia się skóry i minimalizuje uszkodzenia.
Te oleje są promowane jako naturalne sposoby na wspieranie zdrowia serca, redukcję stanów zapalnych i poprawę ogólnego samopoczucia. Inne badania podkreślają znaczenie polifenoli obecnych w olejach. Te związki mają silne właściwości antyoksydacyjne, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami i wspierać zdrowie skóry oraz układu odpornościowego.
Rozmawiał Mateusz Banaszak