Ryboflawina – poznaj jej właściwości!

Ryboflawina to cenny związek chemiczny, dzięki któremu nasz organizm może sprawnie funkcjonować. Regeneruje tkanki skóry, wpływa pozytywnie na wzrok i pomaga w metabolizmie. Poznaj więcej właściwości ryboflawiny, dowiedz się, jakie pokarmy są jej dobrym źródłem i w razie konieczności wspomóż się suplementacją!

Kilka słów o ryboflawinie. Co to jest i jakie ma właściwości?

Ryboflawina (inaczej witamina B2) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, przy nadmiernym spożyciu organizm wydala ją wraz z moczem. Jako że jest odporna na działanie wysokich temperatur, podczas obróbki termicznej pokarmów (gotowania, pieczenia, smażenia) nie dochodzi do dużych strat ryboflawiny. 

Witamina B2 uczestniczy w procesach przemiany węglowodanów, tłuszczu i białka. Bierze udział w produkcji kortyzolu tzw. hormonu stresu. Zapobiega chorobom narządu wzroku i zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia oczu. To właśnie dzięki tej witaminie możesz uniknąć zaćmy i cieszyć się dobrym wzrokiem. Ryboflawina uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał, dzięki czemu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. To nie koniec wyjątkowych właściwości tego związku. Zwiększa przyswajalność żelaza i kwasu foliowego.

Witamina B2 uczestniczy w metabolizmie ważnych neuroprzekaźników (serotonina i dopamina), zapobiegając rozwojowi depresji. Działa przeciwutleniająco. Dzięki ryboflawinie skóra i błony śluzowe są w dobrej kondycji. Jest ważny elementem w procesie wzrostu paznokci i włosów. Zastanawiasz się, jakie są najlepsze źródła pokarmowe ryboflawiny?

W jakich produktach występuje ryboflawina? Źródła witaminy B2

By zapewnić organizmowi odpowiednią podaż ryboflawiny oraz innych składników odżywczych, należy zadbać o pełnowartościową, zbilansowaną dietę. Doskonałym źródłem witaminy B2 są produkty odzwierzęce, takie jak mięso wieprzowe i drobiowe oraz wątroba. By uniknąć deficytów, warto spożywać również inne produkty zawierające ryboflawinę, takie jak np.:

  • rośliny strączkowe,
  • jaja,
  • ziemniaki,
  • sery dojrzewające (żółte),
  • drożdże,
  • mleko,
  • migdały,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • banany.

Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 u osób dorosłych? W zależności od płci  od 2,4 do 2,8 mg dla mężczyzn i od 1,6 do 2,2 mg dla kobiet. W jakich sytuacjach warto rozważyć suplementację? Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę występuje u kobiet w okresie ciąży i matek karmiących piersią (w zapobieganiu niedoborom u kobiet karmiących pomocne mogą okazać się suplementy Vitapil mama). Seniorzy, osoby, które są bardzo aktywne ruchowo, intensywnie się odchudzające lub stale narażone na silny stres, również powinny rozważyć przyjmowanie większych dawek witaminy B2.

Jak rozpoznać niedobór ryboflawiny? Przyczyny deficytów witaminy B2

Objawy deficytów witaminy B2 nie są charakterystyczne, z tego względu nierzadko są mylone z innymi schorzeniami. O niedoborze ryboflawiny mogą świadczyć:

  • zajady w kącikach ust, 
  • łojotok,
  • afty, 
  • pleśniawki,
  • zawroty głowy,
  • bezsenność,
  • problemy z koncentracją,
  • łuszczenie się skóry twarzy,
  • łamliwe i kruche paznokcie,
  • matowe, osłabione włosy.

Długotrwały niedobór ryboflawiny może spowodować pogorszenie wzroku, łzawienie oczu, a w niektórych przypadkach również światłowstręt. U części pacjentów dochodzi też do rozwoju anemii. Zbyt niski poziom witaminy B2 w organizmie może mieć związek z przyjmowaniem niektórych leków, alkoholizmem i niewłaściwą dietą. Na niedobór ryboflawiny narażone są też osoby w podeszłym wieku. Na szczęście awitaminoza B2 nie jest częstym zjawiskiem w społeczeństwie.

Podsumowując, ludzki organizm jest w stanie dobrze funkcjonować tylko wtedy, gdy dostarczymy mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w optymalnych ilościach. Jeśli chcesz zachwycać piękną skórą, lśniącymi włosami i mocnymi paznokciami, rozważ profesjonalną suplementację, np. za pomocą suplementów diety Vitapil.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz