Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, jarski obiad, czy też podwieczorek. Puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku zasmakują nie tylko dzieciom. Ponieważ w przepisie nie używamy drożdży – przygotujesz je w zaledwie 10 minut. Sprawdź szybki przepis na pyszne racuszki z jabłkami!
Racuszki z jabłkami dla małego i dużego
Racuchy z jabłkami to szybkie i smaczne danie dla całej rodziny. Użyta w przepisie soda oczyszczona daje podobny efekt wizualny do drożdży – racuszki są puszyste, mięciutkie i chrupiące, a ich smak jest idealny. Nie musimy też czekać, aż ciasto urośnie. Racuchy najsmaczniejsze są na gorąco, dlatego podajemy je od razu po usmażeniu.
Poniższa propozycja to szybki przepis na pyszne racuszki z jabłkami, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce – truskawki, borówki lub rabarbar.
Pyszne racuszki z jabłkami — Szybki przepis !
Składniki: 4 jajka, szczypta soli, 470 g kefiru, 700 g jabłek (Ligol, Delikates, a jeśli wolisz bardziej kwaśne jabłka, to świetnie sprawdzi się również Antonówka), 30-40 g cukru, 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki cynamonu, olej do smażenia, 30-50 g cukru pudru.
Produkty, które przechowujesz w lodówce, wyjmij, zanim zaczniesz szykować ciasto, aby nabrały temperatury pokojowej.
Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ćwiartki przekrój wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Możesz je też zetrzeć na tarce o większych oczkach – wybór zależy od indywidualnych preferencji. Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę, cynamon, żółtka oraz kefir i zmiksuj dokładnie, ale nie blenduj, żeby ciasto nie zrobiło się gumowate. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Uzyskaną masę połącz z jabłkami, wymieszaj i smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju (nakładaj po jednej łyżce ciasta na patelnię). Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Racuszki możesz też podać z dżemem wiśniowym lud dowolnym ulubionym.
Wiele osób obawia się, że brak drożdży sprawi, że racuchy będą płaskie. Bez obaw. Jeśli użyjemy odpowiedniej porcji innego spulchniacza, nasze racuszki będą równie puszyste, jak te drożdżowe. Zresztą puszyste racuchy to nie tylko efekt sody oczyszczonej, ale także odpowiedniej konsystencji ciasta, które powinno być jak gęsta śmietana.