Przystawki na komunię – przepisy, które trafią w gust każdego gościa

Zdecydowałaś się zorganizować przyjęcie komunijne w domu? Zastanawiasz się jakie przystawki będą odpowiednie na komunię Twojego dziecka? Na pewno muszą być smaczne, pożywne i pięknie podane. Aby spełnić te warunki, musisz wybrać odpowiednie przepisy, dzięki którym stworzysz swoje małe arcydzieła! Sprawdź nasze propozycje!

Przystawki na komunię

Przystawki na komunię wcale nie muszą być tradycyjne. Można też obok kilku znanych i lubianych dań ułożyć talerze z tymi bardziej oryginalnymi. Pod uwagę musisz wziąć na pewno fakt, że obecnie coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, nie je mięsa lub po prostu dba o figurę. Musisz również liczyć się z tym, że jadłospis komunijny będziesz przygotowywać sama od podstaw, czyli czekają Cię zakupy, przyrządzenie i podanie. Jeśli samodzielnie będziesz przygotowywać i serwować posiłek, wybierz łatwą w podgrzaniu i podaniu formę. Oto przykłady menu na komunię.

Przystawki na komunię tradycyjne: tradycyjny talerz z wędlinami, zimne dodatki, jak np. grzybki marynowane, papryka, ogórki, sałatka warzywna.

Przystawki na komunię wykwintne: deska wykwintnych serów, oliwki nadziewane papryką, papryczki z serem, roladki z bakłażana z suszonymi pomidorami i fetą.

Przystawki na komunię oryginalne: szynka parmeńska z melonem, sałatka ze szpinaku z grzankami.

Przystawki na komunię — przepisy

Roladki z bakłażana z suszonymi pomidorami i fetą

Podobny obraz

Roladki z bakłażana to alternatywa dla gości, którzy nie jedzą z mięsa. W tym przepisie bakłażan faszeruje się suszonymi pomidorami i fetą, ale wymyślić można również inne połączenia. Do farszu można dodać np. kaszę pęczak, kapary, oliwki , orzechy czy mozzarellę lub ser kozi.

Składniki: 2 bakłażany, kostka sera feta, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, pieprz, suszone pomidory w oliwie, sól, garść liści bazylii.

Przygotowanie: Bakłażana umyj i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój wzdłuż na równej grubości plastry.
Plastry przełóż do naczynia i posyp solą (w ten sposób pozbędziesz się goryczki). Gdy na bakłażanie pojawią się kropelki przypominające rosę, osusz je ręcznikiem papierowym. Rozgrzej patelnię grillową. Plastry bakłażana dokładnie posmaruj oliwą i ułóż na patelni.

Przygotowanie farszu: Włóż fetę do miseczki i dokładnie rozgnieć ją widelcem. Pokój suszone pomidory w drobną kosteczkę i dodaj do sera. Dodaj posiekany czosnek, zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Łyżkę farszu nakładaj na plaster bakłażana i zwijaj go w rulon. Jeśli ruloniki będą się rozpadać, możesz użyć wykałaczki do podtrzymania.

Szynka parmeńska z melonem

Znalezione obrazy dla zapytania szynka parmeńska z melonem

Ta niezwykle orzeźwiająca, pachnąca, kolorowa i lekka przystawka swoim smakiem z pewnością zachwyci wszystkich gości. Jest niezwykle prosta i łatwa w przygotowaniu, czas jej wykonania to tylko 10 minut!

Składniki: 1 dojrzały melon, 12 plasterków szynki parmeńskiej, rukola, sos balsamiczny.

Przygotowanie: Dojrzałego melona przekrój na pół wzdłuż, wydrąż pestki i pokrój na ćwiartki. Każdą ćwiartkę przekrój na 3 części wzdłuż i obierz ze skóry. Powstałe łódeczki owiń plastrami szynki parmeńskiej. Talerze obsyp listkami rukoli, skrop odrobiną sosu balsamicznego i na każdym ułóż po 3 sztuki.

Sałatka ze szpinaku z grzankami

Znalezione obrazy dla zapytania sałatka ze szpinaku z grzankami

Składniki: 400 g młodego szpinaku, 50 g parmezanu, 1 ząbek czosnku, 4 kromki chleba tostowego, pieprz. Sos: 1 żółtko, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie: Szpinak przebierz i usuń długie ogonki. Umyj pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osusz. Miskę natrzyj dokładnie ząbkiem czosnku i włóż do niej szpinak. Kromki chleba pokrój w dwucentymetrową kostkę. Rozgrzej olej na patelni, tak by położony na niej kawałek chleba skwierczał. Kostki chleba smaż, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmij grzanki z patelni i dokładnie odsącz z tłuszczu na papierowej serwetce. Parmezan pokrój w bardzo cienkie wiórki. Szpinak posyp grzankami i parmezanem. Całość polej sosem, posyp pieprzem i delikatnie wymieszaj. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Przygotowanie sosu: do miseczki wbij żółtko, dodaj rozgnieciony czosnek, oliwę i sok z cytryny. Ubijaj do całkowitego wymieszania.