Przełam śniadaniową rutynę!

Powrót do codziennych obowiązków po wakacjach, takich jak praca, szkoła czy uczelnia, bywa trudny. W wirze zajęć warto jednak pamiętać o pożywnym, smacznym śniadaniu każdego dnia. Oto kilka pomysłów na niebanalne propozycje, które urozmaicą zawartość Twojej śniadaniówki.

Szybko i smacznie

Jeśli zależy Ci na kolorowym, różnorodnym posiłku, ale nie chcesz tracić cennego czasu rano, przygotuj śniadanie dzień wcześniej. To nie tylko pozwoli uniknąć kupowania jedzenia w pośpiechu, ale także zapewni, że zarówno Ty, jak i Twoje pociechy zjecie coś zdrowego. Dzięki kilku wyjątkowym dodatkom z radością sięgniesz po zawartość śniadaniówki.

Dla miłośników szybkich i łatwych w przygotowaniu posiłków idealne będą mini wrapy na zimno – świetna alternatywa dla tych ze sklepu. Placek tortilli pełnoziarnistej posmaruj Sosem Kieleckim 1000 wysp i dodaj świeże liście sałaty, pomidory, ogórki, papryczki, plasterki cebuli, kostki sera feta oraz wcześniej zgrillowane plasterki tofu zamarynowane w Musztardzie Kieleckiej chrzanowej.

Do klasycznych kanapek z chleba razowego przygotuj pastę jajeczną – zblenduj jajka z przyprawami, Ketchupem Kieleckim łagodnym, Majonezem Kieleckim i ulubioną musztardą od WSP „Społem”. Posmaruj nią pieczywo i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Na lekką przekąskę idealna będzie sałatka z rukoli, suszonych pomidorów, oliwek, plasterków buraka i orzechów pinii. Dressing z majonezu i jogurtu naturalnego nada jej kremowej konsystencji.

Coś bardziej wyrafinowanego

Jeśli masz więcej czasu, przygotuj naleśniki na słono, smarując je Majonezem Kieleckim z papryką chipotle lub Sosem Kieleckim cygańskim. Wypełnij je pieczarkami, kukurydzą, kurczakiem i mozzarellą, a następnie zapiecz na patelni. To doskonała przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Doskonałym dodatkiem do śniadaniówki będą także bataty, ogórki i rzodkiewki pokrojone w słupki, z sosem z twarogu półtłustego i Majonezu Kieleckiego, z dodatkiem szczypiorku, soku z cytryny i aromatycznych przypraw.

Kolejną propozycją są faszerowane jajka. Wydrąż żółtka i zmiksuj je z awokado, a następnie uformuj ponownie, dodając Majonez Kielecki lekki i kolendrę.

Bajgle – pierścienie mocy

Smaczną przekąską mogą być własnoręcznie wypiekane bajgle. Dodatek Majonezu Kieleckiego nada pieczywu wyjątkowego smaku.

Składniki na 7 bajgli:

  • 500 g mąki pszennej graham (typ 1850)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1,5 łyżki miodu
  • ¾ łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ łyżeczki soli
  • Pół żółtka do posmarowania na wierzchu
  • Sezam do posypania

Sposób przygotowania:
W garnuszku rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Odstaw na kilka minut do podrośnięcia. W tym czasie w misce lub robocie planetarnym połącz mąkę z wodą. Następnie dodaj rozczyn drożdży, Majonez Kielecki, miód, oliwę i sól. Gdy składniki się połączą, przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 2 godziny.

Po wyrośnięciu ciasta wyrób je rękoma – jeśli będzie zbyt klejące, podsyp mąką. Podziel ciasto na części i uformuj spłaszczone kuleczki, tworząc w nich otwór. Roztrzep żółtko i posmaruj nim wierzch bajgli, a następnie posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15-20 minut, aż do zarumienienia.

Po wystygnięciu bajgle można wypełnić ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże warzywa, lekki twarożek, salami, żółty ser i kremowy Sos Kielecki amerykański. Dzięki temu przekąska będzie smaczna nawet na zimno.

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Społem.