Każda osoba mająca problemy jelitowe powinna zaprzyjaźnić się z probiotykami, jednak nie wszyscy odczują ich pozytywne działanie w takim samym stopniu. Duże znaczenie ma nie tylko szczep bakterii, ale także forma, w jakiej występują oraz sposób przyjmowania. Dowiedz się, jak wyciągnąć z probiotyków i prebiotyków maksimum korzyści.
Przyjmowanie probiotyków to konieczność, jeśli dokuczają ci nawracające problemy trawienne. Niestety, wiele schorzeń układu pokarmowego leczy się za pomocą leków, które jedynie maskują problem poprzez łagodzenie objawów. Podczas ich zażywania stan jelit ulega stopniowemu pogorszeniu i z czasem zaczyna coraz bardziej dawać się we znaki. Warto wiedzieć, kiedy wprowadzenie probiotykoterapii przyniesie lepsze efekty oraz jak łączyć je z pożywieniem.
Co to jest probiotyk?
Probiotyki są bezpiecznymi suplementami, które można przyjmować profilaktycznie. Wspomagają pracę układu pokarmowego, wzmacniają odporność i ułatwiają utrzymanie równowagi w organizmie. Jednak szczególnie polecane są dla osób z problemami jelitowymi różnego pochodzenia. Niemal zawsze łączą się one z dysbiozą, czyli zaburzeniami proporcji pomiędzy „dobrymi” i „złymi” bakteriami w jelitach. Probiotykoterapia jest podstawą przywrócenia zdrowia w układzie pokarmowym, a w efekcie – w całym organizmie.
Probiotyki zawierają żywe kultury bakterii. Brzmi nieco strasznie? W rzeczywistości w ich składzie występują organizmy na co dzień bytujące w naszych jelitach i umożliwiające prawidłowe trawienie pokarmów. U osób z chorobami jelitowymi niektórych z nich jest zbyt mało lub zbyt dużo, dlatego przyjmowanie określonych rodzajów bakterii umożliwia prawidłowe funkcjonowanie. Przy wyborze probiotyku koniecznie sprawdź, czy szczepy oznaczone są ciągami numerowo-literowymi. Stanowią one dowód na przeprowadzenie badań laboratoryjnych nad szczepem.
Probiotyk i prebiotyk w jednym – czy to ma sens?
Warto poznać różnicę między probiotykiem a prebiotykiem, ponieważ ich połączenie przynosi najlepsze efekty. Preparaty zawierające obie substancje określane są mianem synbiotyków. Prebiotyki stanowią dodatkową pożywkę dla zdrowych mikroorganizmów. Ich zażywanie wspomaga bakterie bytujące w jelitach oraz te, które dostarczasz wraz z suplementami probiotycznymi.
Prebiotyki występują również w pożywieniu. Należą do nich m.in. błonnik, czosnek, por, cebula, cykoria czy skrobia oporna. Jednak codzienne przyjmowanie prebiotyku połączonego z probiotykiem wydaje się najwygodniejszym rozwiązaniem.
W schorzeniach jelit często występuje ograniczona przyswajalność składników odżywczych lub suplementów. Warto przemyśleć, czy lepszym rozwiązaniem nie będzie probiotyk w płynie. Przy płynnej postaci odchodzi konieczność rozkładania przez układ pokarmowy osłonki na kapsułce. Jednak pamiętajmy, że mowa tu o żywych bakteriach. Brak osłony sprawi, że znacznie mniej z nich dotrze do twoich jelit. Najlepiej wybierać suplementy wytworzone przy użyciu technologii mikrokapsułkowania – tę metodę wykorzystano np. w produkcji probiotyku N°1 ProBiotic od Lab One.
Jak brać probiotyk?
Jak przyjmować probiotyk, aby osiągnąć maksimum korzyści? Codziennie należy brać jedną kapsułkę suplementu po dwóch większych posiłkach. Jak wspomnieliśmy, warto wybrać preparat zawierający również prebiotyk. Jednak jeśli w śniadaniu lub obiedzie znalazły się naturalne prebiotyki, działanie będzie porównywalne przy zażyciu samego probiotyku. Nie należy popijać kapsułek ciepłymi napojami. Wysoka temperatura zabije dobroczynne bakterie. Najlepiej zdecyduj się na letnią wodę. Wypijanie szklanki do posiłku to równie dobry nawyk, jak suplementacja probiotyków.