Pitaja, nazywana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką, to tropikalny owoc niektórych gatunków kaktusa, o wielu właściwościach zdrowotnych. Naukowcy odkryli, że pitaja oprócz witamin i minerałów wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiega otyłości oraz chorobom z nią związanym. Sprawdź jaki smak ma pitaja, gdzie znajduje zastosowanie oraz poznaj jej cenne właściwości.
Pitaja – właściwości
- chroni układ krwionośny,
- zmniejsza insulinooporność oraz stłuszczenie wątroby,
-
obniża poziom trójglicerydów we krwi,
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
- opóźnia procesy starzenia się skóry,
-
pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka,
-
wzmacnia układ odpornościowy,
-
wspomaga utrzymanie zdrowych kości oraz zębów,
-
przyspiesza gojenie się ran,
-
reguluje motorykę przewodu pokarmowego,
-
wspomaga organizm w wydalaniu szkodliwych oraz toksycznych substancji (takich jak metale ciężkie),
-
obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji lipoprotein o niskiej gęstości,
-
chroni przed chorobami nowotworowymi,
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Pitaja – zastosowanie
Pitaja stosowana jest przede wszystkim w kuchni. Jej miąższ dodaje się do lodów, tortów, kremów, koktajli oraz musów. Pitaję można też dodać do sałatki. Z owoców pitaji produkuje się soki, a z ususzonych liści można przygotować napar, który zalecany jest przy bólach mięśniowych. Pitaja sprawdza się również jako przekąska, szczególnie dla osób odchudzających się. Ponieważ ma wysoką zawartość błonnika, zmniejsza łaknienie i obniża poposiłkową glikemię.
Pitaja stosowana jest również w kosmetyce, jako dodatek do naturalnych peelingów i maseczek. Naukowcy udowodnili, że wyciąg z pitaji zapobiega starzeniu się skóry, obniżając ryzyko wcześniejszego pojawienia się zmarszczek.
Pitaja – smak
Pitaja ma słodki i odrobinę kwaskowaty smak przypominający mieszankę kiwi z melonem. Jest soczysta i bardzo lekka, aromatyczna i orzeźwiająca. Najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzona dlatego tak często dodaje się ją do deserów lodowych. Konsystencja owocu przypomina mandarynkę. Jadalny jest tylko miąższ, skórka jest niejadalna, a nasiona nie są trawione przez nasz przewód pokarmowy.