Pitaja – smak, właściwości i zastosowanie

Pitaja, nazywana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką, to tropikalny owoc niektórych gatunków kaktusa, o wielu właściwościach zdrowotnych. Naukowcy odkryli, że pitaja oprócz witamin i minerałów wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiega otyłości oraz chorobom z nią związanym. Sprawdź jaki smak ma pitaja, gdzie znajduje zastosowanie oraz poznaj jej cenne właściwości.

Pitaja – właściwości

  • chroni układ krwionośny,
  • zmniejsza insulinooporność oraz stłuszczenie wątroby,
  • obniża poziom trójglicerydów we krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wspomaga utrzymanie zdrowych kości oraz zębów,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • reguluje motorykę przewodu pokarmowego,
  • wspomaga organizm w wydalaniu szkodliwych oraz toksycznych substancji (takich jak metale ciężkie),
  • obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji lipoprotein o niskiej gęstości,
  • chroni przed chorobami nowotworowymi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Pitaja – zastosowanie

Znalezione obrazy dla zapytania pitaja smak

Pitaja stosowana jest przede wszystkim w kuchni. Jej miąższ dodaje się do lodów, tortów, kremów, koktajli oraz musów. Pitaję można też dodać do sałatki. Z owoców pitaji produkuje się soki, a z ususzonych liści można przygotować napar, który zalecany jest przy bólach mięśniowych. Pitaja sprawdza się również jako przekąska, szczególnie dla osób odchudzających się. Ponieważ ma wysoką zawartość błonnika, zmniejsza łaknienie i obniża poposiłkową glikemię.

Pitaja stosowana jest również w kosmetyce, jako dodatek do naturalnych peelingów i maseczek. Naukowcy udowodnili, że wyciąg z pitaji zapobiega starzeniu się skóry, obniżając ryzyko wcześniejszego pojawienia się zmarszczek.

Pitaja – smak

Pitaja ma słodki i odrobinę kwaskowaty smak przypominający mieszankę kiwi z melonem.  Jest soczysta i bardzo lekka, aromatyczna i orzeźwiająca. Najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzona dlatego tak często dodaje się ją do deserów lodowych. Konsystencja owocu przypomina mandarynkę. Jadalny jest tylko miąższ, skórka jest niejadalna, a nasiona nie są trawione przez nasz przewód pokarmowy.

Przeczytaj też:  Po jakim czasie mozna jesc grzyby marynowane?