Pistacjowe torrone – idealny deser na świąteczny czas

Grudniowe wieczory w domowym zaciszu to doskonała okazja, by przygotować pyszne niespodzianki dla najbliższych. Torrone z pistacjami i rodzynkami zachwyca delikatną konsystencją, chrupiącymi orzechami i subtelną słodyczą. Jego wyjątkowy smak oraz efektowny wygląd sprawiają, że staje się nie tylko pysznym deserem, ale także piękną ozdobą świątecznego stołu.

Tajemnica tego przepisu tkwi w użyciu Cukru pudru Diamant, który nadaje masie gładkość i umożliwia idealne połączenie składników, tworząc niezapomniany smak. Przygotowywanie torrone to także doskonała okazja, by spędzić wspólnie czas w kuchni, ciesząc się świąteczną atmosferą.

Gotowy deser to świetny wybór na słodki akcent podczas rodzinnych spotkań, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom.

SKŁADNIKI:

  • 200 g Cukru pudru Diamant
  • 200 g płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 białka 
  • 150 g obranych pistacji
  • 50 g pokrojonych rodzynek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie wlewamy miód do małego garnka, wsypujemy Cukier puder Diamant i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszankę przez 6-8 minut, aż uzyskamy gęsty syrop. Stopniowo wlewamy gorący syrop do ubitych białek, ubijając na niskich obrotach. Po wlaniu całego syropu dodajemy rodzynki i pistacje, a następnie zwiększamy obroty miksera. Całość ubijamy przez 5 minut.

Przygotowujemy naczynie o wymiarach 20×20 cm (lub mniejsze), wykładamy je papierem do pieczenia i przekładamy masę. Rozprowadzamy ją równomiernie, przykrywamy papierem do pieczenia i wygładzamy powierzchnię ręką lub łyżką. Odstawiamy do stwardnienia na 5-6 godzin.

Po tym czasie kroimy torrone na równe prostokąty.

Więcej inspiracji na desery, które doskonale wpasują się w świąteczną atmosferę, znajdziesz na stronie marki Diamant.

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowy Diamant.

Przeczytaj też:  Włosy clip in: Poradnik dla początkujących