Pischinger, w niektórych regionach nazywany andrutem, to wafle przełożone dowolną, kremową masą. Jego twórcą jest Oscar Pischinger, wiedeński cukiernik i właściciel firmy produkującej czekoladę, który w 1881 wymyślił wafle przekładane czekoladowym kremem. Firmy już dawno już nie ma, ale sama marka została. Oryginalne wafle – Pischinger Torte – mozna kupić w Wiedniu. W przypadku wafli domowych można pokombinować i stworzyć do nich wiele ciekawych mas. Poniżej znajdziecie nasz prosty przepis na pischinger czyli andrut.
Pischinger czyli andrut — nasz prosty przepis
Śmiało można powiedzieć, ze pischinger to smak dzieciństwa. Pewnie większość osób pamięta mleko w proszku (z niebieskiego foliowego worka), które nasze babcie lub mamy mieszały z gorzkim kakaem, masłem i cukrem. Gotowe wafle obowiązkowo przykrywało się encyklopedią iż niecierpliwością czekało się na możliwość ich zjedzenia.
Andruty z poniższego przepisu mają taki sam skład, który został wzbogacony o wanilię, orzechy laskowe oraz alkohol (te składniki nie są jednak konieczne). W wersji premium, kiedy pischinger swoje odleży pod obciążeniem, można go jeszcze polać roztopioną czekoladą i posypać siekanymi orzechami.
Przepis na pischinger czyli andrut
Składniki: paczka andrutów, 200 g gorzkiej czekolady, 2 jajka, 200 g masła + 1 łyżka, 100 g drobnego cukru, ziarenka z 2 lasek wanilii, 200 g orzechów włoskich lub laskowych, 50 ml rumu lub brandy. Opcjonalnie na polewę: 100 g czekolady, 100 g orzechów włoskich lub laskowych, 1 łyżka masła
Przygotowanie: W niewielkim garnku zagotowuj szklankę wody. Na garnku ustaw metalową miskę, do której pokrusz czekoladę, dodaj łyżkę masła i mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści. Miskę z czekoladą zdejmij z garnka i odstaw na bok.
Do drugiej miski przełóż pokrojoną na mniejsze kawałki kostkę masła i zmiksuj je na puch.
Do trzeciej miski włóż oddzielone żółtka, wsyp cukier i ubij na kogel-mogel. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Do kogla-mogla dodaj ubite masło, lekko jeszcze zmiksuj, następnie dodaj przestudzoną czekoladę, wanilię i rum. Miksuj jeszcze przez chwilę. Na koniec posiekaj drobno orzechy i wymieszaj je z czekoladowo-maślaną masą.
Andruty przekładaj masą, aż do ostatniego wafla. Na wierzch połóż coś ciężkiego, np. kilka książek, i zostaw na przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wierzch andrutów możesz polać roztopioną z łyżką masła czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami.