Niełatwo wyobrazić sobie Gruzję bez wina. Nie tylko jest niezbędne do wznoszenia legendarnych toastów, ale też stanowi ważny element kultury i narodowej tożsamości. Dumni z wielu wieków winiarskiej tradycji Gruzini często nadal stosują starożytne metody produkcji tego trunku. Mają one szczególne znaczenie przy wytwarzaniu Pirosmani.
Jak powstaje wino gruzińskie Pirosmani?
Pirosmani nie określa szczepu winorośli, a styl wina. Można się spotkać zarówno z białym, jak i czerwonym winem Pirosmani. Zawsze jednak odnosi się ta nazwa do wina półwytrawnego. Produkuje się je w Gruzji z wykorzystaniem zakopanych w ziemi ceramicznych naczyń. W takich warunkach wino leżakuje przez kilka miesięcy. Wina gruzińskie to niewątpliwie wyjątkowy smak, który odkryjesz na Wybieramwino.pl
Jakiego smaku i aromatu spodziewać się po Pirosmani?
Charakterystyczna jest zwłaszcza naturalna słodycz wina oraz świeży i miękki smak.
Fanów czerwonego wina, Pirosmani zachwyci bukietem z jagód, porzeczki, wiśni i suszonej śliwki.
Natomiast białe Pirosmani rozwija raczej kwiatowo-owocowe nuty z miodowym wykończeniem.
Do czego podawać Pirosmani?
Zarówno Pirosmani czerwone, jak i białe podaje się schłodzone.
Jego ciemniejsza wersja najlepiej smakuje z mięsem w kremowym sosie. Polecamy szczególnie połączenie z dziczyzną. Słodki posmak idealnie współgra z deserami owocowymi. Równie dobrze komponuje się z pikantnymi przekąskami i serami.
Miłośnicy białych szczepów odnajdą w Pirosmani udane tło dla ryb, białego mięsa oraz sałatek.
Świetnie sprawdzi się również w roli aperitifu.
Jakiego białego wina Pirosmani spróbować?
Wśród cenionych producentów Pirosmani wymienia się często Badagoni Wine Company, twórcę BADAGONI Pirosmani White Semi Dry. To półwytrawne wino ze słynnej Kachetii przyjemnie orzeźwi Cię aromatem świeżych gruszek, białych porzeczek i soczystych jabłek. Dobrze wyważony smak podkreśli smak serów pleśniowych albo deserów.
Z tego samego regionu, porównywanego do francuskiego Bordeaux, wywodzi się MIRAMANI Pirosmanii White Semi Dry. Półwytrawne wino na bazie lokalnej odmiany Rkatsiteli pachnie kwiatowami i słodkimi owocami. Na podniebieniu doświadczymy kompozycji z jabłek, gruszek oraz białych kwiatów. Świeże wino to wybitny partner potraw zamawianych w upalne dni: lekkich sałatek, grillowanych ryb, owoców morza czy białych mięs. Nie zawiedzie także z deserem owocowym albo lodowym.
Jakie czerwone wino Pirosmani będzie udanym wyborem?
Czerwonym winem od wymienionego wyżej cenionego producenta z Kachetii jest Badagoni Pirosmani Semi Dry Red. W tym przypadku nie tylko techniki wykonania są tradycyjne, ale także wykorzystany szczep winorośli należy do najważniejszej gruzińskiej odmiany Saperavi. Ma ona wyrazisty, kojarzący się z wakacjami bukiet kwiatów i czerwonych owoców. Połącz je ze smażonym, pieczonym czy grillowanym mięsem.
W regionie słynącym z głębokich, esencjonalnych trunków powstaje również MIRAMANI Pirosmani Red Semi Dry. Tu znów postawiono na Saperavi. Odznacza się wyrazistą teksturą, krągłym smakiem i zbalansowanym bukietem. Znajdziemy w nim nuty polnych kwiatów, wiśni, czereśni oraz jeżyn.
Te jego cechy wpływają na to, że idealnie dopełnia potrawy z grilla – te mięsne jak i te warzywne. Dopasowanym dodatkiem będzie też makaron w kremowym sosie. Otwórz je także, jeśli planujesz podać tylko deskę dojrzewających serów albo deser.