Pierwszy wniosek o pozwolenie na sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo w UE

Francuski startup Gourmey złożył wniosek do organów regulacyjnych Unii Europejskiej o zezwolenie na sprzedaż hodowanego komórkowo foie gras – pasztetu tradycyjnie produkowanego ze stłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi. Jest to pierwszy w historii tego typu wniosek w Unii Europejskiej. Firma złożyła również wnioski w Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Singapurze i Stanach Zjednoczonych.

Produkcja mięsa hodowanego komórkowo ma na celu dostarczanie produktów takich jak drób, wieprzowina czy owoce morza, nieróżniących się pod względem swoich właściwości od tradycyjnego mięsa, jednak wytwarzanego w fermentorach – podobnych do tych używanych do warzenia piwa – zamiast poprzez hodowlę zwierząt.

Wpływ opinii publicznej

Badanie przeprowadzone przez YouGov na zlecenie Good Food Institute Europe wykazało, że 56% Polaków uważa, iż mięso hodowane komórkowo powinno być dostępne dla konsumentów, pod warunkiem że przejdzie ocenę unijnych organów regulujących bezpieczeństwo żywności.

Korzyści środowiskowe i zdrowotne

Hodowla komórkowa wymaga znacznie mniejszych obszarów niż tradycyjna hodowla, co może uwolnić ziemie pod zrównoważone rolnictwo oraz zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe Europy poprzez zmniejszenie zależności od importu pasz. Mięso hodowane komórkowo można również wytwarzać bez stosowania antybiotyków, co pomaga zmniejszyć ryzyko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Recenzowane badania dowodzą, że produkcja mięsa hodowanego komórkowo, zwłaszcza wołowiny, może powodować do 92% mniej emisji gazów cieplarnianych, do 94% mniej zanieczyszczeń powietrza i zużywać do 66% mniej wody niż tradycyjna hodowla.

Proces regulacyjny

Zanim produkt trafi do sprzedaży w Europie, musi zostać zatwierdzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Proces ten obejmuje dokładną ocenę bezpieczeństwa i wartości odżywczej mięsa hodowanego komórkowo i może potrwać co najmniej 18 miesięcy. Zasady wydawania zezwoleń uwzględniają również potencjalne skutki społeczne i gospodarcze wprowadzenia na rynek danej żywności. Jeśli produkt zostanie zatwierdzony, będzie mógł być sprzedawany we wszystkich 27 krajach UE, w tym w Polsce.

To fantastyczne, że złożono pierwszy wniosek o sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo w UE. Pokazuje to, że innowacje w żywności mogą współistnieć z naszymi tradycjami kulinarnymi, zapewniając konsumentom foie gras wyprodukowane w sposób, który może zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, wspierać inwestycje, zapewnić przyszłościowe miejsca pracy i chronić dobro zwierząt. Eksperci rozpoczynają prace nad projektem, wykorzystując jeden z najbardziej rygorystycznych procesów regulacyjnych na świecie do oceny bezpieczeństwa i wartości odżywczych mięsa hodowanego komórkowo – mówi Seth Roberts, Senior Policy Manager w GFI Europe.

Przyszłość mięsa hodowanego komórkowo

Złożenie wniosku przez Gourmey nastąpiło niemal rok po tym, jak Aleph Farms zwrócił się do szwajcarskich i brytyjskich organów regulacyjnych o zgodę na sprzedaż swojej hodowanej komórkowo wołowiny. W 2023 r. po przeprowadzeniu ocen bezpieczeństwa dwa produkty z hodowanego komórkowo kurczaka zostały zatwierdzone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, a w Singapurze hodowane komórkowo mięso zostało dopuszczone przez odpowiednie organy regulacyjne w grudniu 2020 r.

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Good Food Institute.