Olej rzepakowy – dlaczego warto mieć go w kuchni?

Należący do roślin kapustowatych rzepak jest źródłem jadalnego oleju rzepakowego. Sama roślina wyróżnia się kolorem zarówno kwiatów (żółte), jak i nasion (czarne). Czy używanie oleju rzepakowego do smażenia lub pieczenia jest zalecane? Jak może on pomóc w pielęgnacji włosów?

Jakie są rodzaje oleju rzepakowego?

W sklepie internetowym bee.pl, podobnie jak innych punktach sprzedaży, dostępne są dwa rodzaje oleju rzepakowego. Który z nich jest zdrowszy i powinien znaleźć się w Twojej kuchni? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wiedzieć, że różnica sprowadza się do metody pozyskiwania oleju – może on być tłoczony na zimno albo tłoczony na ciepło.

Olej roślinny tłoczony na zimno to najstarsza metoda pozyskiwania oleju z roślin. Polega ona na wyciśnięciu oleju z nasion bez ich podgrzewania. W procesie wykorzystuje się różne rozwiązania mechaniczne (np. maszyny) przy jednoczesnym wyeliminowaniu rozpuszczalników. W rezultacie olej rzepakowy tłoczony na zimno uchodzi za zdrowszy.

Druga z metod pozyskiwania oleju, czyli tłoczenie na ciepło, przewiduje podgrzanie zgniecionych nasion do temperatury 100 stopni C. Kolejny krokiem jest oddzielenie oleju od pozostałości nasion – w tym celu wykorzystuje się środki chemiczne. Pozyskany w ten sposób olej rzepakowy wyróżnia m.in. się wyższym punktem dymienia – lepiej nadaje się on do smażenia.

Dlaczego warto stosować w kuchni olej rzepakowy?

W ostatnich latach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie produkty trafiają na ich stół. Olej roślinny, np. olej rzepakowy, jest uznawany za dobrą alternatywę dla tłuszczu zwierzęcego. Na jego korzyść przemawiają cechy prozdrowotne. Co znajduje się w składzie tego oleju?

Olej Kujawski (olej rzepakowy) – skład:

  • kwasy omega 3 – są niezbędne m.in. w profilaktyce chorób przewlekłych, w tym choćby nadciśnienia tętniczego czy chorób układu krążenia,
  • fitosterole – ich obecność w diecie pozwala obniżyć poziom szkodliwej frakcji LDL cholesterolu,
  • witaminy E i K – pierwsza substancja (witamina E) nieprzypadkowo jest określana mianem „witaminy życia”, a druga bierze udział m.in. w przemianie wapnia. 

Olej rzepakowy – gdzie jeszcze ma zastosowanie?

Smażenie, pieczenie czy przygotowanie sałatek nie może obejść się bez oleju. Jednak olej rzepakowy ma szersze zastosowanie – wykorzystuje się go również w kosmetyce. Przykład? Olejowanie włosów. To bardzo popularny zabieg, który polega na nałożeniu oleju na włosy. Celem jest poprawa ich kondycji. Olej rośliny, z uwagi na swój skład, doskonale się do tego nadaje. Uzyskanie pożądanego rezultatu wymaga jednak systematyczności.

Olej rośliny, a zwłaszcza olej rzepakowy, może być elementem odżywczych, domowych maseczek. Wykorzystuje się go również do przygotowania peelingów – wystarczy wymieszać go np. z fusami. Zawarta w oleju rzepakowym witamina E odżywia skórę i sprawia, że wygląda ona zdrowo.