Ogórek świeży czy kiszony? Poznaj zdrowotne właściwości ogórków

Większość z nas kupuje ogórki z przyzwyczajenia. Są doskonałym dodatkiem do kanapek oraz do obiadu, w postaci mizerii. Mało kto zastanawia się nad ich właściwościami. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po ogórki. Właściwości zdrowotne ma zarówno ogórek świeży jak i kiszony.

Zdrowotne właściwości ogórków

Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Kupimy go praktycznie w każdym sklepie, o każdej porze roku. Oczywiście mowa tu o ogórku długim, na te gruntowe musimy poczekać do późnej wiosny i lata.

Właściwości oraz wartości odżywcze ogórka nie są zbytnio doceniane. Wiele osób uważa, że ich jedyną zaletą jest duża ilość wody (prawie 97%), dzięki czemu idealnie sprawdzają się w czasie upałów. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny — substancje, które chronią przed rozwojem raka. Mają również działanie moczopędnie, dlatego poleca się je w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, pomagają również oczyścić organizm z toksyn. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.

Ogórek świeży – właściwości

  • Ogórki zawierają kukurbitacyny (substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa), które mają właściwości przeciwnowotworowe oraz wiele innych antynowotworowych substancji, takich jak flawonoidy (m.in.: fisetin), luteinę i kwas kawowy.
  • Ogórek świeży ugasi pragnienie w upalne dni. Warzywo w prawie 97% składa się z wody, dzięki czemu w upalne dni można sięgnąć po ogórka, zamiast wody czy soków owocowych. Na bazie ogórka można przygotować wiele koktajli, a także pyszny chłodnik.
  • Ogórek świeży zawiera potas (136-147 mg/100g), który wspomaga prace serca i reguluje ciśnienie krwi. Dlatego po ogórki świeże powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca.
  • Ogórki świeże są bogatym źródłem witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i odpowiada za wzmocnienie kości.
  • Świeże ogórki są niskokaloryczne, do tego zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu stanowią świetny dodatek przy diecie odchudzającej. Ogórek świeży ma tylko 14 kcal/100 g.
  • Świeży ogórek pomaga odświeżyć oddech i zwiększa produkcję śliny.
Przeczytaj też:  Wszywka alkoholowa Esperal Katowice – poradnik dla pacjentów

Świeże ogórki znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Ich zapach pobudza do działania i daje ukojeni. Nakładanie plastrów ogórka na powieki redukują opuchliznę.

Ogórek kiszony — właściwości

Zaletą kiszonych ogórków jest również to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimą, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy) jeść także wiosną i latem. Sprawdź, jakie właściwości ma ogórek kiszony:

  • Zawiera mnóstwo wody, więc gasi pragnienie.
  • Jego kwaśny smak pomaga się uporać z apetytem na słodycze.
  • Zawiera mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
  • Przyspiesza przemianę materii i ułatwia wypróżnianie.
  • Jest niskokaloryczny. Kiszony ogórek ma tylko 11 kcal/100 g.
  • Zapobiega infekcjom i wspomaga układ odpornościowy, dzięki dużej zawartości witaminy C.
  • Zwiększa produkcję soków żołądkowych, dlatego na ogórki kiszone powinny uważać osoby zmagające się ze zgagą.
  • Poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
  • Świetnie sprawdza się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspiera wzrost dobrej flory jelitowej.
  • Zawiera cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
  • Sprzyja regulacji ciśnienia krwi.
  • Woda z kiszonych ogórków pomaga szybciej uporać się z kacem.
Przeczytaj też:  Usuwanie pieprzyków - cena oraz metody

Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności, a kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Dlatego warto pomyśleć o własnoręcznym przygotowaniu kiszonych ogórków na zimę.

Ogórek konserwowy

Ze świeżych ogórków można również przygotować ogórki konserwowe, które zawierają m.in. witaminy: C, A, D, K1 oraz witaminy z grupy B. Ogórki konserwowe to również wiele substancji zasadowych (odkwaszających organizm), sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko, węglowodany, błonnik pokarmowy. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne – 100 g zawiera jedynie 15 kcal.

Ogórki konserwowe wykorzystuje się najczęściej jako dodatek do dania głównego lub jako przystawkę. Są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych i surówek.

Ogórek w occie — przepis

Składniki: ogórek zielony 1 kg, 2 łyżeczki cukru, 4 szklanki wody, 75 ml octu 10%,1 łyżeczka soli, gorczyca, 2 ziarenka ziela angielskiego, koper, liść laurowy, czosnek, marchew.

Przygotowanie: Marchewkę ugotuj i pokrój w plastry. Umyte ogórki umieść wraz z marchewką w przygotowanych i wyparzonych wcześniej słoikach. Dodaj koper, liść laurowy, ząbek czosnku i ziarna gorczycy. Wodę zagotuj i dodaj do niej sól, cukier oraz ziele angielskie. Po wyłączeniu ognia do wody wlej ocet. Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików z ogórkami. Słoiki szczelnie zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji przez około 30 minut. Przygotowane słoiki odłóż do spiżarni. Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po mniej więcej dwóch tygodniach.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz