Zdrowotne właściwości ogórków
Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Kupimy go praktycznie w każdym sklepie, o każdej porze roku. Oczywiście mowa tu o ogórku długim, na te gruntowe musimy poczekać do późnej wiosny i lata.
Ogórek świeży – właściwości
- Ogórki zawierają kukurbitacyny (substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa), które mają właściwości przeciwnowotworowe oraz wiele innych antynowotworowych substancji, takich jak flawonoidy (m.in.: fisetin), luteinę i kwas kawowy.
- Ogórek świeży ugasi pragnienie w upalne dni. Warzywo w prawie 97% składa się z wody, dzięki czemu w upalne dni można sięgnąć po ogórka, zamiast wody czy soków owocowych. Na bazie ogórka można przygotować wiele koktajli, a także pyszny chłodnik.
- Ogórek świeży zawiera potas (136-147 mg/100g), który wspomaga prace serca i reguluje ciśnienie krwi. Dlatego po ogórki świeże powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca.
- Ogórki świeże są bogatym źródłem witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i odpowiada za wzmocnienie kości.
- Świeże ogórki są niskokaloryczne, do tego zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu stanowią świetny dodatek przy diecie odchudzającej. Ogórek świeży ma tylko 14 kcal/100 g.
- Świeży ogórek pomaga odświeżyć oddech i zwiększa produkcję śliny.
Świeże ogórki znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Ich zapach pobudza do działania i daje ukojeni. Nakładanie plastrów ogórka na powieki redukują opuchliznę.
Ogórek kiszony — właściwości
Ogórki kiszone warto na stałe włączyć do diety. Kiszonki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Na korzyść jedzenia ogórków kiszonych przemawia również fakt, że są lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn oraz metali ciężkich. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego usuwania wody z organizmu, dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów, wspomagają także perystaltykę jelit. Jedzenie ogórków powoduje, że szybko osiąga się uczucie sytości, a zbędny tłuszcz spalany jest o wiele szybciej. Ogórki kiszone pomagają również zwalczać infekcje.
Zaletą kiszonych ogórków jest również to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimą, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy) jeść także wiosną i latem. Sprawdź, jakie właściwości ma ogórek kiszony:
- Zawiera mnóstwo wody, więc gasi pragnienie.
- Jego kwaśny smak pomaga się uporać z apetytem na słodycze.
- Zawiera mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
- Przyspiesza przemianę materii i ułatwia wypróżnianie.
- Jest niskokaloryczny. Kiszony ogórek ma tylko 11 kcal/100 g.
- Zapobiega infekcjom i wspomaga układ odpornościowy, dzięki dużej zawartości witaminy C.
- Zwiększa produkcję soków żołądkowych, dlatego na ogórki kiszone powinny uważać osoby zmagające się ze zgagą.
- Poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
- Świetnie sprawdza się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspiera wzrost dobrej flory jelitowej.
- Zawiera cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
- Sprzyja regulacji ciśnienia krwi.
- Woda z kiszonych ogórków pomaga szybciej uporać się z kacem.
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności, a kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Dlatego warto pomyśleć o własnoręcznym przygotowaniu kiszonych ogórków na zimę.
Ogórek konserwowy
Ze świeżych ogórków można również przygotować ogórki konserwowe, które zawierają m.in. witaminy: C, A, D, K1 oraz witaminy z grupy B. Ogórki konserwowe to również wiele substancji zasadowych (odkwaszających organizm), sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko, węglowodany, błonnik pokarmowy. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne – 100 g zawiera jedynie 15 kcal.
Ogórki konserwowe wykorzystuje się najczęściej jako dodatek do dania głównego lub jako przystawkę. Są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych i surówek.
Ogórek w occie — przepis
Składniki: ogórek zielony 1 kg, 2 łyżeczki cukru, 4 szklanki wody, 75 ml octu 10%,1 łyżeczka soli, gorczyca, 2 ziarenka ziela angielskiego, koper, liść laurowy, czosnek, marchew.
Przygotowanie: Marchewkę ugotuj i pokrój w plastry. Umyte ogórki umieść wraz z marchewką w przygotowanych i wyparzonych wcześniej słoikach. Dodaj koper, liść laurowy, ząbek czosnku i ziarna gorczycy. Wodę zagotuj i dodaj do niej sól, cukier oraz ziele angielskie. Po wyłączeniu ognia do wody wlej ocet. Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików z ogórkami. Słoiki szczelnie zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji przez około 30 minut. Przygotowane słoiki odłóż do spiżarni. Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po mniej więcej dwóch tygodniach.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.