Odrywaniec cynamonowy – słodka uczta na jesienne wieczory

W listopadowe popołudnia, gdy za oknem szaro i chłodno, z przyjemnością zasiadamy w domowym zaciszu, otuleni kocem, z kubkiem gorącej herbaty w dłoni i aromatem świeżo upieczonego ciasta unoszącym się w powietrzu. W takich chwilach idealnym towarzyszem będzie Odrywaniec cynamonowy – prosty do przygotowania, pełen smaku i doskonały do dzielenia się z najbliższymi. Jego miękkie, łatwe do oderwania kawałki sprawiają, że jest idealnym wyborem na rodzinne spotkania lub kameralne wieczory z przyjaciółmi.

Słodycz i głębia smaku tego wypieku zawdzięczają się użyciu cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado, który nadaje ciastu subtelną, karmelową nutę. Połączenie tej słodyczy z cynamonem tworzy harmonijną całość, a każdy kęs rozpieści zmysły swoją miękkością i bogatym aromatem. To deser, który nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia przytulną atmosferę chłodnych jesiennych dni spędzonych w gronie bliskich.

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki tortowej
  • 220 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 10 g drożdży instant
  • szczypta soli

DO WYSMAROWANIA CIASTA:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
  • 3 łyżki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z drożdżami instant, cukrem trzcinowym Dark Muscovado oraz solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy roztopione letnie masło oraz ciepłe mleko. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia, a następnie wyrabiamy rękami, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, aby wyrosło.

Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie: roztapiamy masło i mieszamy je z cukrem trzcinowym oraz cynamonem, tworząc aromatyczną masę do smarowania.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dużym prostokącie i równomiernie rozsmarowujemy przygotowane nadzienie. Prostokąt kroimy na paski odpowiadające szerokości formy „keksówki” i układamy je jeden na drugim, tworząc warstwy. Następnie tniemy na mniejsze kawałki, które pionowo wkładamy do formy, tak aby z góry widoczne były warstwy ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i wyraźnie się zarumieni.

Przeczytaj też:  Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowy Diamant.