Miód nostrzykowy – właściwości i zastosowanie

Miód nostrzykowy (miód manuka) to jeden z najzdrowszych miodów, choć tak naprawdę niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego istnienia. Z uwagi na jego właściwości zdrowotne oraz smakowe, warto wprowadzić go do swojej kuchni.

Miód nostrzykowy – jak powstaje

Znalezione obrazy dla zapytania miód nostrzykowy

Miód nostrzykowy wytwarzają pszczoły z pyłku zebranego z nostrzyka – rośliny dziś nieco zapomnianej, docenianej szczególnie przez pszczelarzy. Nostrzyk występuje w całej Europie, Azji, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej. W Polsce roślina uważana jest często za chwast, rośnie głównie na słonecznych łąkach, na nieużytkach i w przydrożnych rowach. Z ośmiu występujących gatunków tylko dwa są miododajne – biały i żółty.

Nostrzyk kwitnie od czerwca, nawet do października. Gatunek biały osiąga wysokość do 2 metrów, żółty jest niższy – osiąga wysokość do 1 metra. Oba są bogate w alantoinę, która przyspiesza gojenie ran. Rośliną żywią się zwierzęta, chociaż nostrzyk żółty z uwagi na gorzki smak, jest rzadziej przez nie spożywany.

Miód nostrzykowy – właściwości

Miód nostrzykowy ma piękną złotą lub bursztynową barwę i charakteryzuje się słodkim, lekko kwaskowatym smakiem. Na tle innych miodów wyróżnia się charakterystycznym, waniliowym zapachem.

W skład chemiczny miodu nostrzykowego wchodzą glukoza, fruktoza oraz związki kumarynowe. Jest także bogatym źródłem minerałów oraz witamin z grupy B3. Jest szczególnie polecany przy bezsenności, migrenie oraz dolegliwościach na tle nerwowym ponieważ ma działanie uspokajające i delikatnie nasenne. Miód nostrzykowy wspaniale oddziałuje na cerę. Usuwa zmarszczki oraz ujędrnia i nawilża skórę, dzięki obecności w składzie cukrów, kwasów tłuszczowych i soli mineralnych. Łagodzi również podrażnienia w jamie ustnej.

Miód nostrzykowy – zastosowanie

Miód nostrzykowy znajduje zastosowanie w kosmetyce oraz w kuchni. Z miodu można przygotować maseczkę miodową, która nałożona na kilka minut na twarz powoduje delikatnie złuszczenie skóry, dzięki czemu pozbędziemy się zaskórników. Łyżka miodu rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody z powodzeniem zastąpi tonik. W kuchni miód stosuje się jako dodatek do deserów, koktajli oraz płatków śniadaniowych czy pieczywa. Dodany do wypieków z pewnością podniesie ich walory smakowe, Z uwagi na delikatny waniliowy smak uwielbiany jest przez dzieci.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz