Miód gryczany – dlaczego zawsze warto mieć go pod ręką?

Jeden z najbardziej wartościowych miodów, bogactwo najważniejszych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych. Miód gryczany, bo o nim mowa, ceniony jest zwłaszcza ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Wspomaga proces gojenia ran, stosowany jest pomocniczo w leczeniu kaszlu, chorób serca i układu krążenia. Charakteryzuje się ciemną barwą i wyrazistym, ostrym smakiem. Przekonaj się, dlaczego warto zawsze mieć go pod ręką.

  1. Jak powstaje miód gryczany?
  2. Właściwości miodu gryczanego
  3. Zastosowanie
  4. Ile ma kalorii?
  5. Gdzie kupić? Jak wybrać dobry miód?


Jak powstaje miód gryczany?

Ciemna, herbaciana barwa miodu gryczanego sprawia, że nie sposób pomylić go z żadnym innym rodzajem. Pod wypływem promieni słonecznych może nawet przybrać czarny kolor. Tym, co go wyróżnia, jest również intensywny zapach kwiatów gryki. Jest to miód nektarowy. Ma lekko piekący, ostro-słodki smak. Okres zbiorów przypada na koniec lipca. Pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, która kwitnie od lipca do sierpnia. Uznaje się ją za roślinę leczniczą.

Właściwości miodu gryczanego

Ten rodzaj miodu uznawany jest za jeden z najzdrowszych. Wszystko za sprawą dużej zawartości substancji lotnych, soli mineralnych, enzymów i innych wartościowych substancji odżywczych. Odnajdziemy w nim najwyższą zawartość, dobrze przyswajalnych witamin wspierających pracę układu odpornościowego (witaminę C, witaminy z grypy B) oraz pierwiastków tj. żelazo, magnez, fosfor i potas. Miód gryczany zawiera również rutynę, tak ważną w profilaktyce chorób serca oraz miażdżycy. Wykazuje ona działanie wzmacniające naczynia krwionośne. To również naturalny antybiotyk. Odznacza się dużą skutecznością w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Pomoże rozprawić się z uporczywym kaszlem. Na dodatek cukry proste zawarte w miodzie oraz wyższa niż w innych miodach zawartość choliny, sprawią, że regularne spożywanie miodu gryczanego może wpłynąć pozytywnie na pracę wątroby. Wykazuje działanie osłaniające i odtruwające. Dodatkowo miód gryczany może być stosowany zewnętrznie w celu przyspieszenia gojenia się ran. Jego naturalna słodycz poprawi również nasze samopoczucie, zniweluje napięcie psychiczne. Warto mieć go zawsze pod ręką.

Zastosowanie

Miód gryczany doskonale smakuje spożywany samodzielnie, a także jako dodatek do herbaty, porannej owsianki i deserów. Należy jednak pamiętać o tym, że podgrzany do zbyt wysokiej temperatury, traci swoje cenne właściwości. Dlatego też nie powinno się go dodawać do napojów i dań o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Bardzo dobre działanie wykazuje regularne spożywanie miodu. Najlepiej łyżkę miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc i wypić na czczo na 30 min przed śniadaniem. Czynność powinno się powtarzać przez około trzy tygodnie. Taka kuracja zadba o naszą odporność, stan skóry, włosów i paznokci. Wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. Miód gryczany wykazuje także pozytywne działanie na układ trawienny. Zaleca się jego spożywanie pomocniczo w przypadku niestrawności, wzdęć i biegunek. Również zewnętrzne stosowanie miodu gryczanego wykazuje szereg korzyści. Pomoże oczyścić skórę głowy z martwych komórek i bakterii, dzięki czemu łatwiej będzie nam pozbyć się łupieżu. Na jego bazie przygotujemy także peeling oczyszczający do twarzy. Wystarczy zmieszać miód z odrobiną cukru i nałożyć na twarz, wmasować, a następnie zmyć. Po takim zabiegu nasza cera będzie nawilżona i rozjaśniona.

Ile ma kalorii?

Nie jest to produkt niskokaloryczny. W 100 g miodu znajdziemy 340 kalorii. Jednakże spożywany z umiarem przyniesie korzystne efekty zdrowotne i z pewnością nie zaszkodzi naszej figurze. Miód gryczany zawiera głównie cukry proste (50% fruktozy i 46% glukozy), które wchłaniają się z krwioobiegu i są niemal całkowicie spalane przez nasz organizm. Jest on o wiele zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny. Mogą po niego sięgać osoby chorujące na łagodną postać cukrzycy, ale powinny zachować dużą ostrożność. Najlepiej skonsultować ten zamiar z lekarzem.

Gdzie kupić? Jak wybrać dobry miód?

Dobrej jakości miód gryczany to wydatek rzędu 34 – 55 zł za litrowy słoik. Podczas zakupu zwróćmy uwagę, czy jest to naturalny produkt, pozbawiony sztucznych domieszek. Niech nie zniechęci nas proces krystalizacji miodu. Jest on całkowicie naturalny i nie ma nic wspólnego z jakością miodu. Najlepsze miody gryczane pochodzą z gospodarstw ekologicznych, wolnych od zanieczyszczeń. Taki produkt nabędziemy bezpośrednio od pszczelarza oraz w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Wygodnym rozwiązaniem są zakupy przez internet. Prawdziwy miód gryczany, pochodzący wyłącznie od sprawdzonych dostawców znajdziesz na stronie https://www.cosdlazdrowia.pl/zdrowe-miody/miod-gryczany-1kg/produkt-276

Miód gryczany to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego regularne spożywanie, połączone z prowadzeniem zdrowego trybu życia oraz aktywnością fizyczną może znacząco wzmocnić naszą odporność i wpłynąć korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pamiętajmy jednak, by spożywać miód z umiarem z uwagi na jego wysoką kaloryczność.