Jeden z najbardziej wartościowych miodów, bogactwo najważniejszych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych. Miód gryczany, bo o nim mowa, ceniony jest zwłaszcza ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Wspomaga proces gojenia ran, stosowany jest pomocniczo w leczeniu kaszlu, chorób serca i układu krążenia. Charakteryzuje się ciemną barwą i wyrazistym, ostrym smakiem. Przekonaj się, dlaczego warto zawsze mieć go pod ręką.
- Jak powstaje miód gryczany?
- Właściwości miodu gryczanego
- Zastosowanie
- Ile ma kalorii?
- Gdzie kupić? Jak wybrać dobry miód?
Jak powstaje miód gryczany?
Ciemna, herbaciana barwa miodu gryczanego sprawia, że nie sposób pomylić go z żadnym innym rodzajem. Pod wypływem promieni słonecznych może nawet przybrać czarny kolor. Tym, co go wyróżnia, jest również intensywny zapach kwiatów gryki. Jest to miód nektarowy. Ma lekko piekący, ostro-słodki smak. Okres zbiorów przypada na koniec lipca. Pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, która kwitnie od lipca do sierpnia. Uznaje się ją za roślinę leczniczą.
Właściwości miodu gryczanego
Ten rodzaj miodu uznawany jest za jeden z najzdrowszych. Wszystko za sprawą dużej zawartości substancji lotnych, soli mineralnych, enzymów i innych wartościowych substancji odżywczych. Odnajdziemy w nim najwyższą zawartość, dobrze przyswajalnych witamin wspierających pracę układu odpornościowego (witaminę C, witaminy z grypy B) oraz pierwiastków tj. żelazo, magnez, fosfor i potas. Miód gryczany zawiera również rutynę, tak ważną w profilaktyce chorób serca oraz miażdżycy. Wykazuje ona działanie wzmacniające naczynia krwionośne. To również naturalny antybiotyk. Odznacza się dużą skutecznością w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Pomoże rozprawić się z uporczywym kaszlem. Na dodatek cukry proste zawarte w miodzie oraz wyższa niż w innych miodach zawartość choliny, sprawią, że regularne spożywanie miodu gryczanego może wpłynąć pozytywnie na pracę wątroby. Wykazuje działanie osłaniające i odtruwające. Dodatkowo miód gryczany może być stosowany zewnętrznie w celu przyspieszenia gojenia się ran. Jego naturalna słodycz poprawi również nasze samopoczucie, zniweluje napięcie psychiczne. Warto mieć go zawsze pod ręką.
Zastosowanie
Miód gryczany doskonale smakuje spożywany samodzielnie, a także jako dodatek do herbaty, porannej owsianki i deserów. Należy jednak pamiętać o tym, że podgrzany do zbyt wysokiej temperatury, traci swoje cenne właściwości. Dlatego też nie powinno się go dodawać do napojów i dań o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Bardzo dobre działanie wykazuje regularne spożywanie miodu. Najlepiej łyżkę miodu rozpuścić w szklance letniej wody, pozostawić na noc i wypić na czczo na 30 min przed śniadaniem. Czynność powinno się powtarzać przez około trzy tygodnie. Taka kuracja zadba o naszą odporność, stan skóry, włosów i paznokci. Wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. Miód gryczany wykazuje także pozytywne działanie na układ trawienny. Zaleca się jego spożywanie pomocniczo w przypadku niestrawności, wzdęć i biegunek. Również zewnętrzne stosowanie miodu gryczanego wykazuje szereg korzyści. Pomoże oczyścić skórę głowy z martwych komórek i bakterii, dzięki czemu łatwiej będzie nam pozbyć się łupieżu. Na jego bazie przygotujemy także peeling oczyszczający do twarzy. Wystarczy zmieszać miód z odrobiną cukru i nałożyć na twarz, wmasować, a następnie zmyć. Po takim zabiegu nasza cera będzie nawilżona i rozjaśniona.
Ile ma kalorii?
Nie jest to produkt niskokaloryczny. W 100 g miodu znajdziemy 340 kalorii. Jednakże spożywany z umiarem przyniesie korzystne efekty zdrowotne i z pewnością nie zaszkodzi naszej figurze. Miód gryczany zawiera głównie cukry proste (50% fruktozy i 46% glukozy), które wchłaniają się z krwioobiegu i są niemal całkowicie spalane przez nasz organizm. Jest on o wiele zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny. Mogą po niego sięgać osoby chorujące na łagodną postać cukrzycy, ale powinny zachować dużą ostrożność. Najlepiej skonsultować ten zamiar z lekarzem.
Gdzie kupić? Jak wybrać dobry miód?
Dobrej jakości miód gryczany to wydatek rzędu 34 – 55 zł za litrowy słoik. Podczas zakupu zwróćmy uwagę, czy jest to naturalny produkt, pozbawiony sztucznych domieszek. Niech nie zniechęci nas proces krystalizacji miodu. Jest on całkowicie naturalny i nie ma nic wspólnego z jakością miodu. Najlepsze miody gryczane pochodzą z gospodarstw ekologicznych, wolnych od zanieczyszczeń. Taki produkt nabędziemy bezpośrednio od pszczelarza oraz w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Wygodnym rozwiązaniem są zakupy przez internet. Prawdziwy miód gryczany, pochodzący wyłącznie od sprawdzonych dostawców znajdziesz na stronie https://www.cosdlazdrowia.pl/zdrowe-miody/miod-gryczany-1kg/produkt-276
Miód gryczany to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego regularne spożywanie, połączone z prowadzeniem zdrowego trybu życia oraz aktywnością fizyczną może znacząco wzmocnić naszą odporność i wpłynąć korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pamiętajmy jednak, by spożywać miód z umiarem z uwagi na jego wysoką kaloryczność.