Mango sticky rice – prosty deser na Tajski deser

Mango sticky rice to klasyczny tajski deser. Dlaczego sticky? Bo ryż używany do jego przygotowania musi być bardzo kleisty. Ale nie obawiaj się! To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i poradzi z nim sobie nawet kulinarny nowicjusz. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami. Poniżej znajdziesz przepis na prosty deser Tajski deser – Mango sticky rise.

Mango sticky rice — prosty deser na Tajski deser

Tajemnica deseru Mango sticky rice tkwi w odpowiednio dobranym kleistym ryżu oraz w powolnym procesie jego gotowania. Najlepszy będzie ryż sticky lub glutinious rice, ewentualnie ryż do sushi lub najtańszy biały ryż. Możesz też użyć ryżu jaśminowego, który świetnie sprawdzi się w poniższym przepisie.

Składniki: 200 g kleistego ryżu, 250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru (najlepiej kokosowy, może też być brązowy), szczypta soli, 1 mango (może też być 250 g pulpy z mango bez cukru).

Przygotowanie: Ryż zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia ryż odsącz, przepłucz 2 razy w zimnej wodzie i pozostaw do przeschnięcia. Przełóż ryż do naczynia na parę (aby ryż nie wypadał przez dziurki, połóż na sitko gazę i wsyp na nią ryż). Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut. Możesz też ugotować na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (różnie w zależności od użytego ryżu).

Mleko kokosowe podgrzewaj przez 5 minut w rondelku razem z cukrem i solą, następnie dodaj do niego ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
Mango obierz i pokrój na kawałki. Jeśli jest mocno dojrzałe i miękkie, możesz je zmiksować na mus.
Ryż nałóż na talerzyki i dodaj mango, możesz też posypać odrobiną cukru kokosowego. Jeśli używasz pulpy, wylej ją po bokach ryżu. Całość możesz też posypać odrobiną cukru kokosowego. Podawaj na ciepło.