Mango sticky rice to klasyczny tajski deser. Dlaczego sticky? Bo ryż używany do jego przygotowania musi być bardzo kleisty. Ale nie obawiaj się! To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i poradzi z nim sobie nawet kulinarny nowicjusz. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami. Poniżej znajdziesz przepis na prosty deser Tajski deser – Mango sticky rise.
Mango sticky rice — prosty deser na Tajski deser
Tajemnica deseru Mango sticky rice tkwi w odpowiednio dobranym kleistym ryżu oraz w powolnym procesie jego gotowania. Najlepszy będzie ryż sticky lub glutinious rice, ewentualnie ryż do sushi lub najtańszy biały ryż. Możesz też użyć ryżu jaśminowego, który świetnie sprawdzi się w poniższym przepisie.
Składniki: 200 g kleistego ryżu, 250 ml mleczka kokosowego, 20 g cukru (najlepiej kokosowy, może też być brązowy), szczypta soli, 1 mango (może też być 250 g pulpy z mango bez cukru).
Przygotowanie: Ryż zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia ryż odsącz, przepłucz 2 razy w zimnej wodzie i pozostaw do przeschnięcia. Przełóż ryż do naczynia na parę (aby ryż nie wypadał przez dziurki, połóż na sitko gazę i wsyp na nią ryż). Garnek z ryżem przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 35-40 minut. Możesz też ugotować na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (różnie w zależności od użytego ryżu).