Drzewo kasztanowca można spotkać najczęściej podczas spacerów w parkach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma ono wiele cennych właściwości zdrowotnych oraz kosmetycznych. Sprawdź, do czego można wykorzystać liść kasztanowca, jego owoce oraz korę.
Kasztanowiec — właściwości
Kasztanowiec pochodzi z Grecji, Iranu oraz południowej części Azji. Drzewo charakteryzuje się gęstą i szeroką koroną oraz siedmiopalczastymi liśćmi. Do celów leczniczych wykorzystuje się liście, nasienie, korę, kwiaty oraz owoce. Jednak nie każdy może korzystać z produktów, które zawierają kasztanowiec. Szczególnie uważać powinny osoby mające problemy z nerkami, kobiety w ciąży oraz karmiące, a także chorzy posiadające otwarte rany.
Kasztanowiec ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wzmacnia naczynia krwionośne, leczy powstające w nich stany zapalne, zmniejsza również przepuszczalność ścianek naczyń krwionośnych. Jest pomocny przy leczeniu żylaków, w szczególności odbytu i podudzi. Warto go również stosować w stanach pourazowych i pooperacyjnych. Kasztanowiec wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, ponieważ ulepsza krążenie obwodowe oraz ukrwienie skóry i narządów zbudowanych z mięśni gładkich. Pełni również funkcje wykrztuśne, dlatego zalecany jest nałogowym palaczom.
Liść kasztanowca — zastosowanie
Liść kasztanowca, dzięki obecności związków aktywnych, takich jak kumaryna, saponina, flawonoidy oraz garbniki, ma działanie antybakteryjne. Dodatkowo korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy, działając na niego rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i łagodnie zapierająco. Udowodniono również jego wpływ na układ krwionośny, gdzie usprawnia krążenie obwodowe, poprawiając tym samym elastyczność ścian naczyń krwionośnych i przeciwdziałając zastojom żylnym. Dlatego tak często liść kasztanowca wykorzystuje się do produkcji leków na żylaki, a nawet hemoroidy.
Przepis na maść z kasztanowca
Maść z kasztanowca zalecana jest przy leczeniu żylaków, szczególnie kończyn dolnych oraz odbytu. Ma również działanie profilaktyczne, dlatego warto ją stosować w przypadku skłonności do tej dolegliwości.
Składniki: rozdrobnione kasztany, alkohol 40%, wazelina kosmetyczna.
Przygotowanie: Alkohol rozgrzej do temp. 40 st. i zalej nim rozdrobnione kasztany. Zachowaj proporcje 3:1. Miksturę odstaw na kilka dni. Po tym czasie, w kąpieli wodnej, wymieszaj powstały intrakt z wazeliną. Użyj takiej ilości wazeliny, aby maść łatwo się rozprowadzała. Taką maścią możesz nacierać nogi.