Produkty wysokoprzetworzone, w tym popularne fast-foody, tłuste wyroby mięsne i dosładzany nabiał, mogą nie tylko obciążać żołądek, ale również pozostawiać nieestetyczne zmiany na skórze. Spożywane w dużych ilościach cukry dodane, nasycone kwasy tłuszczowe, barwniki i konserwanty nasilają objawy trądziku oraz zaostrzają stany zapalne. Które produkty warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby zadbać zarówno o żołądek, jak i cerę?Owoce jagodowe
Owoce jagodowe, do których należą między innymi truskawki, poziomki, maliny, borówki, jeżyny, jagody i porzeczki, to jedne z najzdrowszych gatunków owoców. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, są lekkostrawne i mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze), w tym niezwykle potrzebną witaminę C (kwas askorbinowy). Witamina C przyspiesza gojenie ran i przeciwdziała starzeniu się skóry. Poza tym skutecznie rozjaśnia przebarwienia, eliminuje niedoskonałości i wspomaga syntezę kolagenu.
Szpinak
Zielone warzywa to podstawa każdej zdrowej diety, a więc również jadłospisu na piękną cerę. Szczególne właściwości wykazuje szpinak, który zawiera komplet witamin antyoksydacyjnych – A, C i E. Witamina E nazywana jest “witaminą młodości”. Pomaga w walce z suchą skórą i przyspiesza gojenie się ran. Ponadto zapobiega rogowaceniu się naskórka, reguluje wydzielanie łoju, doskonale nawilża i wygładza.
Jaja
Jaja to bardzo ważny element jadłospisu (z wyjątkiem diet wegańskich, w których wszystkie produkty odzwierzęce zastępuje się tymi pochodzenia roślinnego). W jajku znajdziemy nie tylko białko wzorcowe, ale również inne cenne składniki odżywcze, takie jak witamina A. Witamina A pomaga w walce z trądzikiem i wzmacnia strukturę skóry. Poza tym przyspiesza odnowę komórkową i ma korzystny wpływ na szybsze, naturalne złuszczanie się naskórka.
Ryby morskie
Jedzenie ryb w odpowiednich ilościach przynosi korzyści całemu organizmowi. Zawarte w nich składniki odżywcze korzystnie wpływają między innymi na układy: krwionośny, nerwowy i odpornościowy. W rybach znajdziemy pełnowartościowe białko, liczne witaminy (A, D i z grupy B), tłuszcze omega i składniki mineralne (wapń, fosfor, selen i jod). Tłuszcze omega działają przeciwzapalnie, a witamina D, wzmacniając układ odpornościowy, pomaga neutralizować wolne rodniki, które mogą powodować przedwczesne starzenie się skóry.
Delikatne przyprawy
Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez ostrych przypraw, takich jak papryczka chili czy pieprz cayenne. Pikantne dodatki nie są jednak dobrym wyborem dla osób z wrażliwym żołądkiem. Ich nadmiar w diecie może powodować także problemy skórne. Czym zatem przyprawiać dania, aby nadal móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem? Dobrym wyborem będą lekkostrawne przyprawy, takie jak: wanilia, cynamon, koper, tymianek, rozmaryn, lubczyk, majeranek, pietruszka, anyż, kminek, bazylia i sok z cytryny. Więcej na temat diety lekkostrawnej przeczytasz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-lekkostrawna-co-mozemy-jesc-zasady-i-produkty-dozwolone/.