Lekkostrawne i dobre dla cery. Sprawdź te produkty!

Produkty wysokoprzetworzone, w tym popularne fast-foody, tłuste wyroby mięsne i dosładzany nabiał, mogą nie tylko obciążać żołądek, ale również pozostawiać nieestetyczne zmiany na skórze. Spożywane w dużych ilościach cukry dodane, nasycone kwasy tłuszczowe, barwniki i konserwanty nasilają objawy trądziku oraz zaostrzają stany zapalne. Które produkty warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby zadbać zarówno o żołądek, jak i cerę?Owoce jagodowe 

Owoce jagodowe, do których należą między innymi truskawki, poziomki, maliny, borówki, jeżyny, jagody i porzeczki, to jedne z najzdrowszych gatunków owoców. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, są lekkostrawne i mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze), w tym niezwykle potrzebną witaminę C (kwas askorbinowy). Witamina C przyspiesza gojenie ran i przeciwdziała starzeniu się skóry. Poza tym skutecznie rozjaśnia przebarwienia, eliminuje niedoskonałości i wspomaga syntezę kolagenu.

Szpinak 

Zielone warzywa to podstawa każdej zdrowej diety, a więc również jadłospisu na piękną cerę. Szczególne właściwości wykazuje szpinak, który zawiera komplet witamin antyoksydacyjnych – A, C i E. Witamina E nazywana jest “witaminą młodości”. Pomaga w walce z suchą skórą i przyspiesza gojenie się ran. Ponadto zapobiega rogowaceniu się naskórka, reguluje wydzielanie łoju, doskonale nawilża i wygładza. 

Jaja 

Jaja to bardzo ważny element jadłospisu (z wyjątkiem diet wegańskich, w których wszystkie produkty odzwierzęce zastępuje się tymi pochodzenia roślinnego). W jajku znajdziemy nie tylko białko wzorcowe, ale również inne cenne składniki odżywcze, takie jak witamina A. Witamina A pomaga w walce z trądzikiem i wzmacnia strukturę skóry. Poza tym przyspiesza odnowę komórkową i ma korzystny wpływ na szybsze, naturalne złuszczanie się naskórka.

Ryby morskie 

Jedzenie ryb w odpowiednich ilościach przynosi korzyści całemu organizmowi. Zawarte w nich składniki odżywcze korzystnie wpływają między innymi na układy: krwionośny, nerwowy i odpornościowy. W rybach znajdziemy pełnowartościowe białko, liczne witaminy (A, D i z grupy B), tłuszcze omega i składniki mineralne (wapń, fosfor, selen i jod). Tłuszcze omega działają przeciwzapalnie, a witamina D, wzmacniając układ odpornościowy,  pomaga neutralizować wolne rodniki, które mogą powodować przedwczesne starzenie się skóry.

Przeczytaj też:  Życzenia na specjalne okazje - jak wyrazić uczucia i życzenia w wyjątkowy sposób

Delikatne przyprawy

Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez ostrych przypraw, takich jak papryczka chili czy pieprz cayenne. Pikantne dodatki nie są jednak dobrym wyborem dla osób z wrażliwym żołądkiem. Ich nadmiar w diecie może powodować także problemy skórne. Czym zatem przyprawiać dania, aby nadal móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem? Dobrym wyborem będą lekkostrawne przyprawy, takie jak: wanilia, cynamon, koper, tymianek, rozmaryn, lubczyk, majeranek, pietruszka, anyż, kminek, bazylia i sok z cytryny. Więcej na temat diety lekkostrawnej przeczytasz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-lekkostrawna-co-mozemy-jesc-zasady-i-produkty-dozwolone/