Lubisz przygotowywać przetwory na zimę, wykorzystując dary lata i wiosny? Koniecznie wypróbuj rabarbar, który jest zdrowy, smaczny i łatwy w obróbce. A kompot z rabarbaru na zimę to potężna dawka witamin, która z pewnością wzmocni nasz organizm.
Kompot z rabarbaru na zimę — dlaczego przygotować go samodzielnie?
Największą zaletą samodzielnie przygotowywanych przetworów jest to, że wiemy, jakich składników używamy. Możemy również dopasować ilość cukru do własnych upodobań, szczególnie kiedy soki czy kompoty sklepowe wydają się nam przesłodzone. Ponadto domowe przetwory nie zawierają konserwantów, co również wpływa na nasze zdrowie. Fajne jest również to, że przepisy możemy modyfikować, dodawać ulubione dodatki i łączyć rabarbar z innymi owocami czy warzywami.
Kompot z rabarbaru na zimę — przepis
Z rabarbaru najczęściej przygotowuje się dżem, ale kompot jest również wart uwagi. Aby przygotować kompot z rabarbaru na zimę, będziemy potrzebować oczywiście rabarbar, sporą ilość cukru, miód oraz wyciskarkę wolnoobrotową.
Ponieważ rabarbar jest dość kwaśny, należy do kompotu wybierać raczej jego czerwone łodygi. Po ich umyciu wrzucamy rabarbar do wyciskarki, która przetworzy łodygi na sok. Otrzymany sok podgrzewamy z cukrem do rozpuszczenia. Jeśli będzie za kwaśny, to można go dosłodzić miodem. Gorący sok wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy. Po wyjęciu z garnka odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany sok rozcieńczamy zimą z wodą i w ten sposób otrzymujemy kompot z rabarbaru.