
Tym, co wyróżnia kuchnię żydowską, jest wyrazisty smak i moc przypraw. Klasyczne potrawy żydowskie są proste w przygotowaniu i aromatyczne, co przyczyniło się do ich popularności. W części z nich podstawowymi składnikami są kasza gryczana i ogórki.
Cechą charakterystyczną kuchni żydowskiej jest jej związek z religią i kulturą, a przez liczne migracje ludności w potrawach widać wpływy innych kuchni, na przykład bałkańskiej i arabskiej. Nie spożywa się wieprzowiny, za to obecna jest duża ilość warzyw. Jest co najmniej kilka dań kuchni żydowskiej z kaszą, które nie wymagają zaawansowanych umiejętności i z łatwością przygotujesz je w domu.
Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku
Fanom faszerowanych warzyw przypadną do gustu holiszki, po które Żydzi sięgają szczególnie chętnie przy okazji Święta Szałasów – Sukot. Przepis ten występuje w różnych wariantach, w zależności od regionu. Gołąbki po żydowsku mogą być zawijane w liście kapusty, liście winogron albo boćwinę. Również farsz może być różny — w przepisach znajdziesz na przykład mięso wołowe, kaszę gryczaną, soczewicę i ryż. Przykładowo na Węgrzech w holiszkach powszechnie wykorzystuje się kapustę kiszoną. Holiszki można przygotować na wiele sposobów, dlatego warto przejrzeć różne propozycje, aby znaleźć przepis z idealnie dopasowanymi składnikami. Choć samo danie nie jest skomplikowane, wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie.

Knysze — w kuchni mieszkających w Polsce Żydów
Do tradycyjnych dań kuchni żydowskiej zaliczają się knysze. Musisz je poznać, chociażby dlatego, że pochodzą z Polski, dokładniej z Knyszyna. Przygotowywano je już 150 lat temu i podobnie jak przy holiszkach możesz spotkać się z wieloma wersjami tego specjału. Jednak z reguły robi się je z ciasta drożdżowego faszerowanego kaszą gryczaną, grzybami i cebulą. Zazwyczaj knysze są trójkątne, ale czasem lepi się okrągłe bułki. Przepisów znajdziesz sporo i choć składniki mogą się trochę zmieniać, to samo przygotowanie jest zbliżone. Knysze są łatwe do zrobienia, ale uwzględnij czas wyrastania ciasta.
Jeśli masz ochotę przygotować knysze i potrzebujesz kaszy gryczanej, możesz zamówić ją w sklepie Auchan. Dostępna jest na przykład na stronie
Ogórki po żydowsku — dodatek do dań głównych
W kuchni żydowskiej do dań głównych podaje się kiszone ogórki i kapustę, a także warzywa i owoce marynowane w occie. Spośród nich szczególną popularnością cieszą się ogórki po żydowsku. Przygotujesz je w sezonie letnim, kiedy ogórków jest dużo i są szczególnie smaczne. Wykonanie jest proste, bo wystarczy obrane ogórki razem z przyprawami włożyć do słoików i zalać zalewą na bazie octu, cukru i wody. Pod względem proporcji i dodatków receptury mogą się różnić, więc przejrzyj kilka pomysłów.
Kiedy będziesz szukać ogórków do marynowania, kupisz je na przykład za pośrednictwem strony
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/ogórki/2188
Kasha varniszkes
To jeden z mniej znanych specjałów, a z pewnością warto go wypróbować. Wzmianki na temat tej potrawy pochodzą z XIX w., mimo to największą popularność zyskała w Stanach Zjednoczonych w XX w., dokąd przywieźli ją podczas migracji Żydzi z Europy. Podstawą tego dania jest makaron farfalle, czyli w kształcie kokardek, kasza gryczana i cebula. Przepisy czasem są wzbogacone o dodatkowe składniki jak pieczarki.
Przedstawione dania nie są trudne i w większości składają się z paru składników. O ich smaku decydują świeże i suszone zioła oraz przyprawy.