Jakie wartości ma matcha latte?

Zwolennicy zdrowego trybu życia nie mogą się bez niej obyć, a substancje w niej zawarte mogą zapobiegać m.in. nowotworom, nadciśnieniu, chorobom serca i cukrzycy. Ten niezwykły napój o wielu cudownych właściwościach to matcha — zielona herbata, której historia w Japonii sięga XIII wieku. Czym jest matcha i jak ją zrobić?

Matcha — co to?

Matcha to pochodząca z Japonii sproszkowana zielona herbata, która od znanej liściastej wersji różni się nie tylko formą, ale przede wszystkim procesem powstawania, co ma znaczący wpływ na jej smak. Produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, dzięki czemu rosną one wolniej, nabierając przy tym bladego odcienia zieleni. Wytwarzane w tym procesie aminokwasy sprawiają, że herbata jest słodsza i bardziej aromatycznego. Liście po zebraniu są suszone, a następnie ścierane na proszek, który posiada intensywnie zielony kolor. Matcha w dosłownym tłumaczeniu to „herbata w proszku”.

Ten gatunek herbaty jest ponoć najzdrowszy ze wszystkich zielonych herbat, o czym przekonują naukowcy od lat zajmujący się badaniem właściwości matchy. Jakie zatem właściwości ma matcha?

Matcha — właściwości

Według badań regularne picie matchy działa na nasz organizm następująco:

  • przyspiesza metabolizm i zmniejsza tkankę tłuszczową,
  • poprawia pamięć, koncentrację oraz zdolność do nauki,
  • spowalnia starzenie się komórek, zarówno w skórze, jak i w mózgu,
  • zapobiegania wielu poważnym chorobom (m.in. nowotworom, nadciśnieniu, cukrzycy oraz chorobom serca),
  • pobudza oraz zwiększa energię i wytrzymałość (wiele osób traktuje ją jako zdrowy energetyk lub zamiennik kawy, przy czym matcha, w przeciwieństwie do małej czarnej, dodaje energii stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły),
  • działa odprężająco, uspokaja, zmniejsza stres i niepokój, stabilizuje nastrój.
Przeczytaj też:  Rokitnik - przepisy na przetwory

Jedna filiżanka herbaty matchy ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty. Wynika to z tego, że pijąc matchę, nie łykamy jedynie wywaru, który powstał z wysuszonych liści herbaty po ich zalaniu wodą, lecz liście starte na pył.

Matcha — zastosowanie w kuchni

Na bazie matchy można przygotować nie tylko herbatę, ale także jogurty, koktajle, smoothie oraz desery — nadaje ona im nie tylko oryginalnego, zielonego wyglądu, ale i smaku. Szczególną popularnością cieszy się matcha latte, która pojawia się w menu coraz większej liczby kawiarni. Co to jest matcha latte? To tzw. herbata matcha z mlekiem lub napojem roślinnym, która jest łagodniejsza w smaku od klasycznego naparu, jednak nadal mocno wyczuwalny jest charakterystyczny, lekko słodkawy, roślinny smak. 

Jak zrobić matcha latte? Skorzystaj z poradnika przygotowanego przez De’Longhi!

Matcha latte — przepis

Składniki: 150 m mleka, pół łyżeczki matchy, 60 ml wody w temp. 60 st. C.

Przygotowanie: Mleko podgrzewamy do temp. 60-70 st. C., następnie spieniamy je i przelewamy do wysokiej szklanki.

Matchę przesiewamy przez sitko do miseczki, dodajemy podgrzaną wodę i mieszamy energicznym ruchem, najlepiej za pomocą chasena (bambusowa trzepaczka służąca do ubijania herbaty matcha, zastąpić ją można zwykłym spieniaczem do mleka). Na powierzchni powinna pojawić się delikatna pianka.

Tak przygotowaną matchę przelewamy powoli do mleka. W zależności od upodobań do napoju można dodać miód, cukier lub syrop klonowy. Jeśli do matchy dodamy odrobinę syropu waniliowego to otrzymamy równie smaczną vanilla matcha latte.