Jak w kilku krokach kupić najlepszą herbatę?

Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów od wieków. Doskonale sprawdza się do posiłków bądź jako element pozwalający nam na delektowanie się chwilą wolnego czasu. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów herbat. Na co zwracać uwagę wybierając swoją idealną mieszankę? Które warto szczególnie zaprosić do swojej kuchni? Na te pytania odpowiadamy poniżej. Zapraszamy do lektury!

Herbata – napój, który nigdy nie wychodzi z mody!

Herbata to od lat w tradycji Chin i Japonii napar, który niesie w sobie chwilę uwagi i koncentracji. Starożytni mieszkańcy tych państw upatrywali w herbacie głębszego sensu a proces ich parzenia i spożywania był prawdziwym momentem wytchnienia. Dzisiaj, chociaż herbata nadal towarzyszy nam w codziennym życiu, coraz częściej jest napojem szybko spożywanym do posiłku lub pomiędzy nimi. Warto jednak mieć na uwadze, że napar ten był czymś więcej niż tylko napojem. Był chwilą celebracji czasu spędzonego w spokoju, z drugim człowiekiem. Swego rodzaju rytuałem uwagi, do którego warto wrócić również dzisiaj.

Na co zwrócić uwagę kupując herbatę?

Obecnie na rynku znajdziemy bardzo szeroki wybór herbat. Mogą to być herbaty liściaste (tzw. sypane) lub herbaty zamknięte w torebkach (tzw. herbaty ekspresowe). Każda z tych herbat niesie za sobą inny sposób parzenia. Herbaty liściaste wymagają dłuższego procesu parzenia, przywołując starożytne rytuały. Z kolei herbaty ekspresowe, jak sama nazwa wskazuje, wymagają od nas minimum zaangażowania, w ekspresowym tempie.

Herbaty możemy podzielić na herbaty klasyczne oraz herbaty aromatyzowane. Do herbat klasycznych zaliczymy proste mieszkanki typu Assam, Ceylon, Yunnan, Darjeeling czy Sencha. Z kolei herbaty aromatyzowane to takie w których poza podstawą herbaty, znajdziemy również dodatki w postaci owoców czy kwiatów.

Kupując herbatę, warto również zwrócić uwagę na to, jaką ma pełnić funkcję. Herbata chociaż sama w sobie ma stanowić napar sprawiający przyjemność, dający chwilę odprężenia, coraz częściej również wybierana jest jako sposób na osiągnięcie konkretnych celów. Dzisiaj kupujemy herbaty nie tylko ze względu na smak, ale również ich funkcjonalność jak wspomaganie odchudzania, obniżanie poziomu cholesterolu czy pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Poniżej prezentujemy kilka najbardziej popularnych herbat, wraz z ich właściwościami.

Najpopularniejsze rodzaje herbat

  • Herbata czarna: to najpopularniejsza herbata w polskich domach. Otrzymuje się ją w wyniku procesów takich jak więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Najlepsza jakościowo herbata powstaje z małych liści rosnących na dole krzewu. Wykazuje pozytywne działanie spowalniając procesy starzenia się skóry, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie, dodaje energii a także wzmacnia naczynia krwionośne. Spożywana jednak w nadmiarze może prowadzić do problemów z zębami.
  • Herbata zielona: jej liście suszy się tuż po zerwaniu. Nie powinno się jej zalewać się wrzątkiem ani parzyć zbyt długo, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego smaku. Zazwyczaj preferowana temperatura parzenia waha się w granicach 60–90 stopni, a czas powinien wynosić 2–3 minuty. Jej napar wykazuje działanie uspokajające, łagodzące stany depresyjne, poprawiające pamięć, usprawniające pracę wątroby, a także wspomagające układ odpornościowy. Maksymalna zalecana dawka zielonej herbaty to trzy filiżanki dziennie.
  • Herbata biała: to herbata, która powstaje ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Zbiera się ją wczesną wiosną i suszy na słońcu. Szczególnie polecana – dzięki wysokiej zawartości prozdrowotnych polifenoli – w walce z upływem czasu (doskonale wpływa na kondycję skóry), pomaga ponadto uregulować ciśnienie krwi oraz wzmacnia kości i stawy.
  • Herbata czerwona nazywana również herbatą Pu-erh: jej liście poddaje się lekkiej fermentacji, aż do momentu, gdy ich końce przyjmą czerwonawy kolor. Wspomaga nasz organizm w utracie masy ciała, obniża cholesterol, działa normalizująco na ciśnienie krwi. Dzięki zawartości kofeiny pozytywnie wpływa również na pamięć i zdolności poznawcze.