Buraki do słoików należy wybierać starannie, bowiem nie wszystkie są wystarczająco wartościowe. Buraki muszą mieć ciemną barwę, powinny wyglądać na zdrowe. Warto wybierać buraki młode i małe — najlepiej podobnej wielkości, bo tylko wtedy ugotują się w tym samy czasie. Duże buraki mogą być zdrewniałe w środku, przez co zawierają dużo błonnika w miąższu. Sprawdź, jak przygotować buraczki do słoików bez octu, które są o wiele zdrowsze od tych konserwowych. Takie buraczki mogą zjeść nawet małe dzieci.
Jak przygotować buraczki do słoików bez octu?
Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować dobre buraki, duży garnek, wyparzone słoiki oraz tarkę. Możesz również zaopatrzyć się w rękawiczki, jeśli chcesz uniknąć zafarbowania dłoni na czerwono. Przepis jest bardzo prosty. Oto on.
Jak przygotować buraczki do słoików bez octu — prosty przepis
Umyj dokładnie buraki i wrzuć je do garnka z wodą. Gotuj ok. 40 min, aż zmiękną. Zdejmij garnek z ognia i zostaw buraki na 24 godziny w wodzie, w której się gotowały. Po tym czasie skóra z buraków będzie sama schodzić. Wystarczy ją lekko ściągnąć, do tego można wykorzystać przygotowane wcześniej rękawiczki. Obrane buraki można przygotować na 2 sposoby:
- można je zetrzeć na tarce,
- można je wrzucić do rozdrabniacza (wcześniej należy je pokroić na mniejsze kawałki).
Tak przygotowane buraki włóż do garnka i podlej odrobiną wody, możesz też dodać odrobinę soku z cytryny. Buraki gotuj 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gorące buraczki włóż do gorących słoików (możesz je podgrzać w piekarniku – 120 st. C, 20 min), mocno zakręć i odłóż do góry dnem. Ważne jest, aby słoików nie napełniać buraczkami po brzeg. Napełnione słoiki włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 120 st. C (do góry nakrętkami) i trzymaj je tam 25 minut. Po ostygnięciu zanieś słoiki do piwnicy.