Jak obrać kiwi?
Kiwi można również usmażyć. Należy je obrać jak wyżej, a następnie odciąć nożem białe środki. Pod wpływem temperatury miąższ zrobi się miękki, a białe środki stwardnieją i będą mało smaczne. Jeśli kiwi jest bardzo miękkie, nie trzeba go obierać. Wystarczy przekroić je na pół i wybrać zawartość łyżką stołową. Wcześniej można ponacinać miąższ wzdłuż lub w kostkę – dla łatwiejszego wyjęcia.
- Wykrawanie łyżeczką. Obetnij końcówki kiwi, następnie łyżką lub łyżeczką wbij się pod samą skórką i przekręć dookoła. Gdy owoc jest już okrojony, wyciśnij go ze skórki.
- Wydrążanie łyżeczką. Przekrój kiwi na pół i wydrąż łyżeczką wnętrze. Obie metody sprawdzą się w przypadku dojrzałych owoców, miękkich po naciśnięciu skórki.
- Jak jabłko. Cienką warstwę skórki usuniesz, okrawając dookoła owocu. Ta metoda sprawdzi się przy twardym, mniej dojrzałym kiwi.
- Rantem od szklanki. Kiwi przekrój wzdłuż, a następnie przejedź wzdłuż rantu szklanki, odhaczając skórkę. Stosując tę metodę, warto wybrać szklankę z cienkiego szkła z dość ostrym rantem.
Potrawy z kiwi
Kiwi świetnie pasuje do sałatek owocowych, ale także zielonych koktajli. Idealnie komponuje się ze szpinakiem, jarmużem i pietruszką. Owoc powinny włączyć do swojej diety osoby chorujące na nadciśnienie, a także pacjenci po zawałach. Dzięki dużej zawartości witaminy C, kiwi warto jeść zimą, aby wzmacniać odporność. Dzięki swojemu intensywnemu ubarwieniu oraz nietypowemu przekrojowi kiwi wykorzystuje się np. do dekoracji deserów. Warto jednak pamiętać, że surowy owoc kiwi zawiera enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretek.