Wprawdzie to suszone grzyby cieszą się wśród Polaków największą popularnością, ale co jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy ich suszyć? Nie posiadamy suszarki, albo grzybów w takiej formie mamy aż w nadmiarze? Czy da się przechowywać inaczej? Oczywiście! Wystarczy je w odpowiedni sposób zamrozić by móc cieszyć się ich smakiem i świetnymi walorami zapachowymi na wiele miesięcy po zbiorze!
Sprawdźmy, jak mrozić grzyby!
Mrożenie grzybów to dobra metoda na zachowanie zarówno ich smaku, jak i cennych walorów zapachowych. Właściwe przygotowanie grzybów do zamrożenia umożliwi nam jedzenie ich aż do kolejnego sezonu. Co ważne, mrożona postać grzybów świetnie nada się na smaczne sosy grzybowe dodawane kaszy i mięs, zapiekanki z grzybów czy niesamowite omlety przyrządzane wtedy, gdy nie mamy pomysły na ciekawe śniadanie.
Co zrobić po kolei, żeby efekt mrożonych grzybów był idealny? O to jak mrozić grzyby pyta dziś wiele osób, dlatego podpowiadamy krok po kroku, jak to zrobić dobrze!
Instrukcja domowego mrożenia:
- Przygotuj jedynie grzyby o zwartym, grubym miąższu. Będą to np. kozaki, podgrzybki, prawdziwki, kurki oraz rydze. Inne nie będą smakowały dobrze po rozmrożeniu, więc lepiej je wysuszyć.
- Lekko opłucz grzyby pod zimną wodą, ale nie za bardzo, żeby nią nie przesiąkły. Później osusz je bawełnianą ściereczką i jeśli masz taką możliwość, zostaw na godzinę lub dwie na słońcu, tak żeby wyschły z wierzchnich kropelek wody.
- Upewnij się czy grzyby nie są pełne robaków, możesz to zrobić przekrajające je na pół albo na trzy lub cztery plasterki. Mówi się, że najlepiej jest mrozić grzyby w całości, ale lepiej je poplasterkować, niż zamrozić całe, a robaczywe!
- Nastaw garnek z wodą i czekaj aż będzie wrzała. Wodę można lekko osolić
- Wrzuć grzyby do wrzącej wody i gotuj max 10 minut.
- Odcedź je i wystudź.
- Gdy będą już zupełnie zimne, podziel je na potrzebne Ci porcje, np. takie do sosu czy omleta i zamroź. Do mrożenia możesz wykorzystać zarówno woreczki foliowe, jak i opakowania plastikowe. Z tych drugich z pewnością łatwiej Ci będzie grzyby wyjąć, bez uszkadzania folii i samej struktury grzybów.
Tak zamrożone grzyby można trzymać w zamrażalniku nawet do kolejnego sezonu.
Po rozmrożeniu grzybów dobrze jest pamiętać o tym, że do szykowanego dania najlepiej jest je dodawać nie do końca rozmrożone. Wystarczy, że puszczą lód do połowy i wtedy już śmiało można je dodać do przygotowanej potrawy. Na wpół zamrożone grzyby lepiej oddają aromat i zapach w potrawie, dlatego warto mieć to na uwadze.