![FRoSTA-Raport-Jak-gotuja-Polacy-1100x1100[1]](https://www.swiat-kobiet.pl/wp-content/uploads/2025/05/xFRoSTA-Raport-Jak-gotuja-Polacy-1100x11001-1-678x381.webp.pagespeed.ic.S48bE5xQiO.webp)
Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków. Dla wielu Polaków to pasja, sposób na relaks, ale także tradycja, która łączy pokolenia. Marka FRoSTA, w ramach swojego raportu „Jak gotują Polacy? Smaki, decyzje, zwyczaje”, postanowiła przyjrzeć się bliżej nawykom kulinarnym Polaków i odkryć, co naprawdę liczy się dla nas w kuchni. Badanie pokazuje, jak zmienia się nasze podejście do gotowania, jakie mamy preferencje kulinarne oraz jakie miejsce w naszym życiu zajmuje kuchnia.
Gotowanie jako pasja czy obowiązek?
Badanie wykazuje, że gotowanie to przede wszystkim przyjemność. Aż 88% Polaków przyznaje, że nie stosuje konkretnej diety, a 55% deklaruje, że przy wyborze posiłków kieruje się własnym apetytem, nie ograniczając się do restrykcji dietetycznych. Natomiast 33% badanych zwraca uwagę na jakość i ilość spożywanego jedzenia, co pokazuje rosnącą świadomość zdrowotną przy zachowaniu elastycznego podejścia do jedzenia.
Co ciekawe, gotowanie, choć nie dla wszystkich jest pasją, to jednak większość Polaków podchodzi do niego z pozytywnym nastawieniem. Co trzecia osoba przyznaje, że uwielbia gotować na co dzień i od święta, a 33% lubi gotować, ale tylko przy szczególnych okazjach. Zaledwie 22% traktuje gotowanie jako obowiązek, a 16% nie przepada za tym zajęciem.
Szybko i smacznie – Polacy cenią wygodę
Chociaż wiele osób czerpie przyjemność z gotowania, coraz częściej wybierają szybkie i wygodne rozwiązania, które oszczędzają czas. Większość respondentów twierdzi, że w sytuacji wyboru między daniem szybkim do przygotowania a smacznym, wybiera to, które bardziej odpowiada ich podniebieniu. Optymalizacja czasu w kuchni zyskuje na znaczeniu, dlatego rozwiązania, które pozwalają gotować szybko, ale z zachowaniem wysokiej jakości, cieszą się rosnącą popularnością.
Współczesna kuchnia Polaków to połączenie tradycji i nowoczesności. Chociaż lubimy gotować, sięgamy po sprawdzone rozwiązania, które oszczędzają czas, ale jednocześnie pozwalają na utrzymanie wysokiej jakości posiłków – mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Director FRoSTY. – Połączenie przyjemności gotowania z chęcią zaoszczędzenia czasu prowadzi do rosnącej popularności gotowych, sprawdzonych rozwiązań kulinarnych, które dostosowują się do dynamicznego stylu życia.
Gotowanie, które łączy tradycję i nowoczesność
Pomimo rosnącej popularności szybkich rozwiązań, Polacy wciąż cenią tradycyjną kuchnię. Aż 92% badanych przyznaje, że najchętniej przygotowuje dania kuchni polskiej – zarówno na co dzień, jak i od święta. Włoskie potrawy plasują się na drugim miejscu (44%), a w dalszej kolejności są kuchnia chińska (23%) i meksykańska (18%). Choć Polacy chętnie poszerzają kulinarne horyzonty, najczęściej wskazują kuchnie, które już dobrze znają, takie jak włoska, grecka, hiszpańska czy tajska.
Mamy nauczycielkami gotowania
Z danych wynika, że dla wielu Polaków początki kulinarnej przygody mają wspólny mianownik – dom rodzinny. Mama najczęściej wprowadzała nas w świat gotowania, co potwierdza aż 60% respondentów. To właśnie z domu rodzinnego pochodzi pierwsza wiedza kulinarna, ale także późniejsze przyzwyczajenia związane z gotowaniem. Wiele osób sięga również po Internet (28%) czy książki kucharskie (19%) jako dodatkowe źródła wiedzy.
Kuchnia jako przestrzeń marzeń
Kuchnia to nie tylko przestrzeń do gotowania – to również przestrzeń marzeń. W badaniu FRoSTY pojawiły się pytania o sprzęty, które Polacy chcieliby mieć w swojej kuchni. Na czoło wysunęły się urządzenia takie jak Thermomix, airfryer, ekspres do kawy czy robot planetarny. Te nowoczesne sprzęty mają za zadanie nie tylko ułatwiać przygotowywanie posiłków, ale także oszczędzać czas, co jest kluczowe w dzisiejszym szybkim stylu życia.
Co Polacy jedzą poza domem?
Chociaż kuchnia domowa pozostaje najważniejsza, coraz więcej Polaków je na mieście. Najczęściej sięgają po kanapki (55%), przekąski (48%) czy wcześniej przygotowane obiady (37%). Widać tu różnice pokoleniowe – młodsze osoby częściej wybierają fast foody i restauracje, starsze zaś stawiają na domowe rozwiązania.
Raport FRoSTY o nawykach kulinarnych Polaków pokazuje, że gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków. To przestrzeń, która łączy pokolenia, w której tradycja spotyka się z nowoczesnością, a smak i wygoda idą w parze. Choć Polacy coraz chętniej sięgają po szybkie rozwiązania, wciąż przywiązują wagę do jakości, tradycji i rodzinnych rytuałów związanych z gotowaniem.
Gotowanie to pasja, sposób na spędzenie wspólnego czasu, ale także sztuka łączenia smaków, którą Polacy przekazują z pokolenia na pokolenie.
Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI na reprezentatywnej grupie Polaków (1036 osób) w wieku powyżej 18 roku życia w okresie 10-21 stycznia 2025 roku na zlecenie FRoSTA Sp. z o.o. przez 4P research Mix Sp. z o.o.
Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowy Frosta.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.