Jak dopasować wino do potraw? 6 żelaznych zasad!

Dobór wina do potrawy nie jest zadaniem łatwym. Serwując do posiłku nieodpowiedni gatunek trunku, możemy jego smakiem całkowicie zdominować smak dania. Możliwa jest także sytuacja odwrotna, dla każdego konesera równie niekorzystna – taka, w której to spożywaną potrawą „przytłoczymy” wino. A zatem jakie wino do czego podawać? Pamiętając o kilku zasadach, jesteśmy w stanie za każdym razem stworzyć udaną kompozycję kulinarną. W niniejszym artykule Winnica Lidla podpowiada, jak dobierać wina do potraw. Zachęcamy do lektury!

Jakie wino do ryby? Białe!

Chociaż niektórzy gustują w połączeniach ryby z winem czerwonym, większość osób zapytanych, jakie wino do ryby podać, odpowie bez zastanowienia: „białe”. I słusznie. Zestawiając potrawy na bazie ryby z tym gatunkiem wina, możemy osiągnąć znakomite rezultaty. Pamiętajmy tylko, aby wziąć pod uwagę rodzaj ryby i sposób, w jaki została ona przyrządzona. Z rybami tłustymi najlepiej łączyć wino białe wytrawne. A zatem jakie wino zaserwować do łososia, aby podkreślić jego smak? Do pieczonego odpowiednim wyborem będzie z pewnością ciężkie wino Viognier (np. Condrieu, Antoine Borget) lub jedno z cięższych win z odmiany Chardonnay. Na surowo natomiast łosoś i inne ryby dobrze będą smakować w towarzystwie białego wina o wyraźnej kwasowości, np. ze szczepu Riesling.

Wino białe wytrawne lub półwytrawne sprawdzi się również wtedy, gdy najdzie nas ochota na halibuta, karpia lub dorsza. Białe półwytrawne szczególnie dobrze współgra z rybami gotowanymi i duszonymi, wytrawne zaś – ze smażonymi, pieczonymi oraz przyrządzanymi na grillu. Tego typu wina powinny też zainteresować każdego, kto zastanawia się, jakie wino do owoców morza podać, by nie popełnić faux-pas.

Lubisz białe wino? Byc może zechcesz spróbować również wina musującego Prosecco.

Pinot Noir, Merlot i Shiraz – wina doskonałe do kaczki

Zazwyczaj nie mamy problemu z tym, jakie wino do kurczaka wybrać. Najchętniej sięgamy po lekkie wina białe. Natomiast jakie wino do kaczki powinniśmy serwować, aby stworzyć udane połączenie kulinarne? Koneserzy najczęściej decydują się na wina czerwone wytrawne o przyjemnym owocowym bukiecie i wysokiej kwasowości. Prym wiedzie tu wino Pinot Noir, produkowane między innymi przez mistrzów winiarskich z Burgundii. Nie popełni błędu także ten, kto postanowi kaczkę połączyć z ulubionymi winami Merlot czy Shiraz, choć pamiętać należy by struktura trunków opartych na tych odmianach nie była zbyt ciężka. Nie zapominajmy, że dobieranie wina do potraw, także do kaczki, jest kwestią w dużej mierze zależną od naszych upodobań. Jeśli zatem gustujemy w winach białych, możemy postawić na pochodzący z Alzacji Gewurztraminer, który świetnie komponuje się zwłaszcza z kaczką podawaną z owocami.

Jakie wino do sera? To zależy!

Każdy, kto często zastanawia się, jak dobrać wino do danej potrawy, z pewnością chciałby poznać regułę łączenia trunków z serami. Do wyrazistych gatunków należy podawać równie intensywne w smaku i aromacie wino. Do Pecorino czy Parmezanu z pewnością dobrze smakować będzie wino czerwone z charakterem, do Goudy, Raclette czy sera Edam natomiast – trunek biały lub różowy. Dobrym rozwiązaniem jest też łączenie win i serów z tego samego regionu.

Wino do makaronu? Zwróć uwagę na dodatki

Na pytanie „jakie wino do makaronu wybrać?” nie ma jednoznacznej odpowiedź. Dobór wina do potrawy także w tym przypadku zależy od wielu czynników, m.in. od stylu jej przyrządzenia oraz dodatków. Planując podać gościom makaron w sosie pomidorowym, powinniśmy zaopatrzyć się butelkę czerwonego wina wytrawnego. Jeśli natomiast najdzie nas ochota na makaron w sosie śmietanowym lub z owocami morza, najlepiej postawić na wino białe (np. Chardonnay lub Riesling).

Wino do ciasta? Postaw na słodkie

Do ciast i deserów podajemy zazwyczaj wina przynajmniej tak słodkie, jak one same. Do sernika czy ciasta z kremem warto zaserwować wino białe o dużej zawartości cukru osadowego. Z ciastami z owocami świetnie komponuje się wino różowe. A jakie wino pasuje najlepiej do ciasta z ciemną czekoladą lub piernika? Tu warto postawić na czerwone o wyraźnej słodyczy.

Zajrzyj do Winnicy Lidla, jeśli uwielbiasz wino słodkie!

Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom wiesz już nieco więcej na temat tego, jakie wino do jakiej potrawy wybrać. Pamiętaj jednak, że zasady można łamać! Niektóre idealne połączenia kulinarne mogły powstać wyłącznie dzięki odważnym eksperymentom. Zachęcamy do odwiedzania Winnicy Lidla i poznawania trunków ze wszystkich zakątków świata!