Ile gotować opieńki? Czas gotowania grzybów.

Opieńki, oprócz walorów smakowych, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych białek, których mają więcej niż wołowina. Do tego zawierają witaminy B1, B2, C, E oraz PP, a także wapń, fosfor, cynk, miedź, sód, żelazo, magnez i potas. Jedzenie opieńek zaleca się osobom chorym na tarczycę oraz mającym problemy z łuszczycą i egzemą. Są dobrym sposobem na przewlekłe zaparcia, mają działanie antyrakowe.

Opieńki można przygotowywać na wiele sposobów. Można je gotować, smażyć, marynować i suszyć. Poniżej znajdziecie informacje ile gotować opieńki. Sprawdźcie!

Ile gotować opieńki? Czas gotowania grzybów.

Znalezione obrazy dla zapytania ile gotować opieńki

Opieńki gotuje się dość długo, ponieważ niedogotowane mogę powodować reakcje alergiczne lub zatrucia. Inaczej gotuje się kapelusze, a inaczej gotuje się trzony opieńków. Właściwie to lepiej zrezygnować z jedzenia trzonów, ponieważ nawet po długim gotowaniu są twarde.

Ile gotować opieńki? Przygotowanie grzybów do gotowania.

Opieńki należy najpierw dokładnie oczyścić z ziemi. Oczyszczone opieńki zlewamy osoloną wodą (2 łyżki soli na 1 l wody) w ilości 2 razy większej od ilości grzybów. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, i ustawiamy czas na 5 min. W czasie gotowania powstanie piana. Należy ją koniecznie zdjąć, ponieważ jest ona trująca. Ugotowane opieńki przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Garnek płuczemy, ponownie umieszczamy w nim opieńki i zalewamy je świeżą wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy grzyby przez 50-90 minut. Opieńki są ugotowane, jeśli opadają na dno. Po ugotowaniu przekładamy je na durszlak, aby obciekły wszystkie sok. Grzyby solimy i doprawiamy pieprzem do smaku Możemy dodać szczypiorek lub cebulę oraz niewielką ilość kwaśnej śmietany.

Ile gotować opieńki w zupie?

Przygotowane jak wyżej opieńki dodaje się do zupy 15-20 minut przed końcem jej gotowania. Czas gotowania zależy od wywaru. Na warzywny gotuje się 15 minut, a na mięsnym20 minut.

Ile gotować opieńki do mrożenia?

Opieńki należy dokładnie oczyścić, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną posoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i grzyby gotujemy 10 min, cały czas zbierając pianę. Po tym czasie opieńki płuczemy pod zimną wodą, i powtarzamy proces, wydłużając czas gotowania. Małe grzyby gotujemy 20 minut, duże 30 minut. Ugotowane grzyby przekładamy do durszlaka, a gdy obeschną, wkładamy je do woreczków i mrozimy. Duże kapelusze można wcześniej pokroić na małe kawałki.