Erozja szkliwa to uszkodzenie zęba na skutek niekorzystnego działania kwasów zawartych w produktach spożywczych, takich jak: soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne. Produkty te zawierają pH < 4,5. Jest to granica, poniżej której związki chemiczne tworzące szkliwo (hydroksyapatyty), rozpuszczają się.
Mięczak zakaźny to choroba skóry, którą można zarazić się w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą zakażoną. Szczególnie narażone są na nią dzieci oraz pacjenci z obniżoną odpornością komórkową.
Mięczak zakaźny objawia się w postaci grudek w kolorze skóry lub w kolorze perłowym, wielkości 2-10 mm, z charakterystycznym zagłębieniem w części centralnej. Ilość grudek zależy od odporności chorego, i waha się od kilkunastu a nawet do kilkudziesięciu. Po naciśnięciu grudki wydobywa się z niej kaszowata treść. Zmianom nie towarzyszą inne objawy, czasem występuje delik...
Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) to wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego, wywoływane przez rotawirusy (u dzieci) lub norowirusy (u dorosłych). Choroba objawia się biegunką, wymiotami, a także katarem, kaszlem i gorączką. W rejonach o chłodniejszym klimacie występuje w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm człowieka jest osłabiony, a w rejonach cieplejszych schorzenie występuje przez cały rok. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że grypa żołądkowa jest odpowiedzialna za ponad 90% wszystkich przypadków infekcji niebakteryjnych układu pokarmowego na świecie....